Rostás-Péter István: Megváltó megasántier

Liftek, atombiztos menedékek, kripták: 25 ezer köbméter beton, 30 ezres tömegre tervezett megnyitó: mindez csak része az adathalmaznak, melyet, ha félretolunk, a horizonton előtűnik a katedrális. A nemzeté. És a megváltásé. Háromazegyben, mondaná piárros fordulattal a pátriárka sajtóosztálya, ha a frissen piacra került portékát kellene promoválnia, a régi tervet, melynek szándékbeli skiccét 131 éve vázolták egykori egyházi főméltóságok.

Válasz ez a pirosban sudárló építmény a Ceaușescu parancsára ledózerolt húsz bukaresti templomra, Dániel pátriárka intézmény-menedzseri erőfeszítéseire, és némiképp a „hagyományos családos referendumon” elkönyvelt kudarcra.  120 méteres tornya 24 méterrel pipálja le a Népek Házát, s e különbségben  a modern szövegmagyarázók mintegy jelképes üzenetet vélnek felsejleni...

Legizgalmasabb része a katedrálisnak az árcédula maga: profi lottózók is felhagynak az első forduló után, ha e számsort szótagolni kezdik:  az egyik lap 500 millió euróra taksálta, az egyházfő 400-ra saccolt, a Le Figaro egymilliárdra értékelte, közben meg az aprómunkát leszámítva megjelent egy 91 milliós tétel, idén novemberben pedig a pátriárka hivatala 110 milliót vallott be hivatalosan. Eredetileg adakozásból tervezték felhúzni az 5000 hívet befogadó hajlékot, végül az eddigi összköltségnek mindössze egynegyede jött össze áldozatkészségből; a többit állami és fővárosi költségvetésből pótolták (legutóbb éppen a friss büdzsé-kiigazításkor is utaltak csekély 10 millió lejt a bukaresti kasszából). És még nincs itt a vége: az egyház javában toboroz munkásokat a rohamütemben folyó építkezéshez, mert a vakolás még hátra van, ami szintén jelzésértékű: 1.) a nyolc éve megnyitott sántieren rosszul kalkuláltak a meló mennyiségével és 2.) igencsak gyérült a munkaerőpiac, ha versenyképes bérekkel kínálják meg a jelentkezőket+ bónuszként egy spéci a templomépítőknek kijáró egyházfői áldás.

Vasárnap át is vehetik a lelki fizetséget, mert ekkor szentelik fel a katedrálist, s az egész napos ceremónia-sorozatra a konstantinápolyi pátriárka is hivatalos. Kirill, a moszkvai nem jön el, mert most épp haragszik amiatt, hogy Bartolomeusz elismerte az ukrán ortodoxok pár hete elkövetett kiválását (szakadárságát).

A szabványszövegekben, mintegy az eddig sorolt kritikákra (miszerint hasznosabb let volna kórházakat, iskolákat építeni ebből az összegből) szánt csattanós válaszként megjegyzik a megatemplom tulajdonosai: a katedrálist övező épületegyüttesben van betegellátó, zarándokszállás, egyéb szociális igényeket kiszolgáló facilitás, és... mivel irdatlan testét az épületnek park veszi körül ezáltal a fővárosiak jó adag  zöldövezettel gazdagodtak.

Igen, a kétkedőknek, ingatagoknak még egy adalék: a katedrálist úgy tervezték, hogy a Richter skála szerinti 8-as fokozattal is dacoljon, ha a sors rengetni kezdi. Mindent egybevetve, a felszentelés december elsejei előjátéknak nem akármilyen, sőt jó eséllyel ellophatja a nemzeti showt, mely attól még román marad és velejéig ortodox.

Kimaradt?