Bogdán Tibor: 85,1 bani

Nekem aztán senki se mondja, hogy a kormánykoalíció nem tartja be ígéreteit! Vegyük csak például a szavazók számára egyik legfontosabb fogadalmát: a fizetésemelést. Jó, jó, lehet papolni arról, hogy nem mindenki kapott, hogy volt, akinek a megemelt fizetése kisebb lett az addiginál, hogy rosszul járt a magánvállalatoknál dolgozók nagy része, hogy a bérnövelések gyakran elmaradtak a megígért összegtől, hogy az intézkedés sok esetben átcsúszott a következő évre… Elégedetlenkedők mindig lesznek.

De nézzük a jövőt! A munkaügyi minisztérium éppen mostanság jelentette be, hogy januártól elsejétől a jelenlegi 1900 lejről csaknem nyolc százalékkal nő, azaz 2050 lejre emelkedik majd a havi bruttó minimálbér.

Ami bizony nem semmi! Először is, ez a százötven lejes növekedés kereken ötven lejjel több, mint az a száz lej, amit 1989. december 22-én Ceaușescu elvtárs megígért a Központi Bizottság székházának erkélyéről! És ő ráadásul be sem tartotta a fogadalmát – igaz, nem tehet róla, ebben objektív okok akadályozták meg.

Szóval, gondoljuk csak meg: mostanáig a minimálbérért dolgozó alkalmazott 11,4 lej kapott egy-egy ledolgozott óráért. A jövő évtől kezdve viszont változik a helyzet, és már 12,251 lejt keres a munkaidő minden egyes órájában. A különbség kereken 85,1 bani! Hogy mindez édeskevés? De hát ebből a pénzből akár egyharmad kenyeret vagy három deci tejet, valamicskével több mint egy tojást vásárolhatna például a szorgalmas dolgozó, méghozzá a nyolcórás munkaidő minden egyes órájában. Hát mondják már meg, ki a szösz tud megenni minden órában egyharmad cipót, vagy egy majdnem-tojást, netán meginni három deci tejet… Pár hónap alatt már csak begurulnánk a munkahelyre a kövérségtől. És aztán dolgozni is kell ám ezért az emelésért, nem csak állandóan zabálni!

Na igen, a munkáról jut eszembe! Ezért az emelésért valóban többet kell majd egy kicsikével dolgozni. A munkaügyi tárca adatai szerint az eddigi havi 166,666 munkaóra helyett jövőre 167,333 munkaórát havonként. Vagyis hát a bruttó minimális reálbér nem egészen nyolc százalékos növelésért 7,9 százalékkal nő a munkaidő. Vagyis nagyjából ugyanannyival. De hát valamit – valamiért! Azért az alig-tojásért, három deci tejért meg is kell ám dolgozni.

Ja, hogy ez még nagyon is távol áll az eredetileg beígért kétszeres-háromszoros fizetésemelésektől? Ne legyük hálátlanok, mert azért az állam már így is sok áldozatot hozott értünk. Például ez a 85,1 banis emelés 1,4 milliárd lejébe kerül, amit szegény állam még maga sem tud, hogy honnan teremt majd elő, hiszen eddig is csak méregdrága kölcsönökből tudta fedezni a béreket és a nyugdíjakat.

A minimálbér mostani növelése ugyan 1,1 milliárd lejes többletadót hoz az állampénztárba, de még mindig 300 millió lejes különbség marad. Próbálja csak meg a kedves olvasó előteremteni ezt a pénzt!

A Világbank szerint egyébként Romániában napi tizenkilenc dolláros fizetésre lenne szükség a szegénységküszöb elkerüléséhez. Ez havi 570 dollárt jelent, ami a 3,96 lejes dollárárfolyamra átszámítva 2257 lejes minimálbért jelentene. Ez az összeg azonban eléggé messze áll a romániai minimálbértől, és még ezzel a pénzzel is csupán a szegénységküszöb lenne elkerülhető.

Az Országos Statisztikai Intézet szerint egyébként harminchét megye lakossága él a szegénységküszöb határán, még akkor is, ha az átlagfizetést vesszük figyelembe. Közéjük tartozik Hargita megye is, ahol a havi átlagbér mindössze 1897 lej.

Sajnos, sokan nem értékelik a szociáldemokrata kormány értünk hozott áldozatait, pedig hát még a népi bölcsesség is arra figyelmeztet, hiba lenne lebecsülni a kicsit. Sok kicsi sokra megy – tartja egyik népszerű szólásmondásunk. És ez így igaz. Az óránkénti 85,1 baniból a hosszú évek során, húsz, harminc, negyven év múlva csinos összeg kerekedhet ki, persze, csak türelem kell hozzá.

És arról se feledkezzünk meg, hogy egy másik közmondásunk szerint, ki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli.

Igaz, Karinthyval együtt elmondhatjuk: így hát – érdemtelenül kapja meg.

Akárcsak a jelenlegi román politikai elit.

Persze, ezt már nem ő mondta…

Fotó: zoso.ro

Kimaradt?