facebook cover


Ambrus Attila: Pámblika miniszter nem tágít


Array ( [0] => AmbrusAttila.png [foto] => AmbrusAttila.png )
-A A+

Az oktatáspolitika olyan, mint a futball. Mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá. Még Valentin Popa tanügyminiszter is. Aki úgy gondolja, hogy annak analógiájára lehet egyik pillanatról a másikra megoldani egy évtizedek óta egyre mélyülő gondot, ahogyan a labdarúgóklubok vezetői próbálják megállítani a csapat mélyrepülését: le kell cserélni az edzőt!

A neves suceavai egyetem rektorából politikai hovatartozása miatt miniszterré avanzsált Valentin Popa – megelégelve, hogy egyre többen követelték a magyar diákok román nyelv oktatásának eredményessé tételét – úgy döntött, hogy a megoldás az, ha az elemi oktatásban a tanítók helyett szaktanárok tanítják idéntől az állam nyelvét. Punktum! A román nyelvet maga is furán beszélő, a pántlikát például pámblikának ejtő, mások helyett másikokat emlegető Valentin Popa már nem gondolta át, hogy gyakorlatban megvalósítható-e – nacionalizmustól és burkolt sovinizmustól sem mentes – javaslata. Pedig ő gyakorlatias ember. Emlékszünk, amikor az orosz nagykövetnek nagyképűen felajánlotta Románia gazdasági és inovációs együttműködését az orosz tankok fékrendszerének kifejlesztésére.

A javaslata – hogy az elemi osztályos magyar gyereknek olyanok tanítsanak egy általuk addig a családban, a közösségben még csak nem is hallott nyelvet, akik egy szót sem tudnak a gyerek anyanyelvén – képtelenség, még akkor is, ha vannak szerencsés esetek, ahol magyar tanár a romántanár. Ugyanis az ilyen olyan ritka, mint a fehér holló. A  kisebbségi oktatásban a rendelet nyomán közel ezer tanárt kellene alkalmazni, ha lenne ahonnan.

A kérdés megoldása az évek óta elfogadott, de máig szándékosan késleltetett, egészében nem alkalmazott differenciált oktatás lenne. De erről a miniszter tudomást sem vesz. Az a szociáldemokrata miniszter, akinek pártja emlékeim szerint együttműködik a törvényhozásban az RMDSZ-szel. Úgy hozza meg ennek ellenére káoszt és felháborodást, elégedetlenséget hozó, de a román nyelv oktatásában semmilyen javulást nem eredményező, sőt, további romlást okozó rendeletét, hogy nem konzultál az RMDSZ képviselőivel. Amikor pedig latensen bár, de kitapinthatóan nő a feszültség döntése miatt, meg se hallgatja az ellenérveket.

A miniszterrel folytatott megbeszélésen az RMDSZ azt kérte, hogy vonja vissza a rendeletet, Popa azonban ezt mereven elutasította. Az RMDSZ  ezért törvénytervezetet dolgozna ki, amellyel módosítanák vagy törölnék az oktatási törvény erre vonatkozó cikkelyét. Szabó Ödön, az RMDSZ szakpolitikusa pedig úgy vélte, hogy a kormányrendelet végrehajtásával sem az iskolaigazgatóknak, sem pedig a tanfelügyelőségeknek nem kell sietniük. Ennek ellenére a tanfelügyelőségek és iskolaigazgató már elkezdtek kapkodni, hogy a feudális felépítésű oktatási rendszerünk fejének, Pámblika miniszter úrnak a kedvébe járjanak.

A teljesen ignorált szereplők ebben a történetben a kisgyerekek, akik – megjósolható – ezentúl még nehezebben, még kisebb lelkesedéssel tanulják az állam nyelvét. Az az evidencia ugyanis a legvázlatosabb, legelnagyoltabb iskolapszichológiai szakkönyvbe is belefért, hogy főként az elemi osztályokban fontos, hogy a gyermekeknek olyan pedagógus tanítsa az idegen nyelvet, aki beszél a gyermek anyanyelvén. Az már csak ráadás a gyerekek várható szenvedésére, hogy a tanárok pedagógiai képzése – a tanítókéval ellentétben – a gimnáziumi, középiskolai oktatásra kalibrált.

Node hát, mit is várhatnánk, amikor egy politikai érdemeiért előretolt miniszternek az iskolapszichológiai ismeretei legalább oly távoliak, mint anyanyelvismerete az elvárt szinttől.A Vélemény rovatban megjelent cikkek nem feltétlenül a szerkesztőség álláspontjat tükrözik