Sivatagi bogár segíthet a szélvédő jégmentesítésében


-A A+A Namíbiai sivatagban aligha okoz gondot a jég, hiszen ez a világ egyik legszárazabb területe, ahová évente csupán 1,4 centiméternyi csapadék hull. Mégis egy ott élő bogár, a  Stenocara gracilipes segíthet megoldani, hogy ne fagyjon rá a jég a repülőgépek szárnyaira és az autók szélvédőjére - írja az Index.

A Stenocara egyik életbevágóan fontos képessége, hogy a páncélján található mintázat segíti a harmatcseppek képződését. Ez adott ihletet a Virginiai Műszaki Egyetem kutatóinak, hogy ugyanezzel a módszerrel szabályozzák a jegesedést. A Nature tudományos lapban bemutatott kísérletükben a bogár hátán lévő mintázatot másolták le, és vitték fel egy vízálló felületre.

A kutatócsoport egyelőre csak kis felületen tesztelte sikeresen a módszert. A processzorgyártásban is alkalmazott fotolitográfiás eljárással vitték fel a mintát egy szilíciumostyára, mellyel sikerült elkülöníteni a cseppeket. Ez lelassítja, vagy adott esetben akár meg is akadályozza az egybefüggő jeges foltok kialakulását. Abban bíznak a tudósok, hogy a cseppképződést szabályozó mintát nagyobb méretben is tudják majd alkalmazni, és ezzel lehetővé válik a repülőgépek és az autók jégmentesítése. 

HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X