Tudományos társaság alakult Székelyföldön


-A A+Csíkszeredában tartotta alakuló ülését a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság (SZRTT) az év elején. 

A tizennégy regionális – és ahhoz kapcsolódó – tudományok területén doktorált személy a Magyar Regionális Tudományi Társaság mintájára, hasonló célkitűzésekkel hozta létre a tudományos fórumot annak érdekében, hogy Székelyföldön népszerűsítse a regionális tudományokat, összegyűjtse a regionális tudományok iránt érdeklődő székelyföldi kutatókat, ugyanakkor a regionális tudomány különböző eszközeivel támogassa a székelyföldi régió fejlődését.

A dr. Nagy Benedek csíkszeredai oktató által kezdeményezett társaság gerincét a Sapientia Tudományegyetem csíkszeredai karának oktatói adják, ugyanakkor a tagok között találhatóak gyergyószentmiklósi, sepsiszentgyörgyi és székelyudvarhelyi kutatók is.

A társaság közgyűlése egy öt tagból álló elnökséget is választott dr. Bíró Boróka Júlia, dr. Geréb László, dr. Horváth Alpár, dr. Nagy Benedek és dr. Kassay János személyében. Az elnökség dr. Geréb Lászlót választotta a szervezet elnökévé, a társaság működtetésével pedig a székelyudvarhelyi REGA Egyesületet bízta meg.

Az új vezetőség ez évi kezdeti tervei között elsősorban a szervezet kialakítása, felépítése szerepel. Már az év közepétől elkezdődnek a különböző kutatások a regionalitás témakörében, ugyanakkor az év végén egy nagyszabású konferencia szervezéséről is döntés született, amelyet a Sapientia Tudományegyetemmel közösen rendeznek meg.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X