Tudományos kommunikációs díjat alapított Stephen Hawking


-A A+

Jövőre adják át először a Stephen Hawking Érmet, amelyet a tudományos kommunikációban elért sikerek - áttörést jelentő cikk vagy kép - elismerésére alapítottak.

A díj létrehozását maga Hawking jelentette be Brian Cox, Brian May, Richard Dawkins és az első űrsétát tevő asztronauta, Alekszej Leonov társaságában Londonban. A Stephen Hawking Érem a Tudományos Kommunikációért elnevezésű kitüntetést először a Starmus fesztiválon adják majd át jövőre. A fesztiválon a zene és a művészet képviselői a világ legnevesebb asztronómusaival találkoznak. 

Garik Israelian asztrofizikus, a Kanári-szigetek Asztronómiai Intézetének tudósa elmondta: néha a tudományt kommunikálni legalább olyan fontos, mint művelni. A londoni Királyi Társaságban megrendezett eseményen Hawking elmesélte: amikor Az idő rövid története című könyvét írta, mindenki azt mondta neki, hogy nem lesz, aki egy ilyen komoly munkát elolvasson a fizikáról. "Szerencsére nem ez történt. Az emberek tudni akartak, meg akarták érteni" - mondta. "A tudomány közvetítése a mindennapi élet középpontjába helyezi a tudományt. Ha elvisszük a tudományt az emberekhez, az elvezeti őket a tudományhoz. Ez fontos nekem, önöknek, a világnak" - fogalmazott az elméleti fizikus. 

Mint aki a Királyi Társaságtól (a brit tudományos akadémiától) már számos díjban és kitüntetésben részesült, Hawking hozzáfűzte, most el van ragadtatva attól, hogy végre ő adhat egyet. "Alig várom, hogy átnyújtsam jövőre a díjat. Remélem mindannyian ott lesznek" - fejezte be. Brian May, a Queen együttes tagja is közreműködött a díj létrehozásában, mint mondta "tudósként, művészként, rocksztárként és minden lehetséges módon". Ő alapította a Starmus fesztivált 2011-ben a zene és a csillagászat iránti szenvedélyét egyesítve. "Először azt gondoltam, őrült ötlet, egy álom. De beleszerettem ebbe az álomba, és megvalósítottam" - idézte fel. 

Leonov azzal bizonyította a művészet és a tudomány találkozását, hogy megrajzolta Hawking portréját, amikor az első Starmus fesztiválon felszólalt 2011-ben. Ezt a képet vésték az új Stephen Hawking Érem egyik oldalára.
Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X