Közösségi finanszírozással mentik meg Neil Armstrong űrruháját


-A A+

Közösségi finanszírozással készül megmenteni Neil Armstrong Holdra szálláskor viselt űrruháját a washingtoni Smithsonian Nemzeti Légi és Űrmúzeum.

Az intézmény hétfőn indította el a Reboot the Suit: Bring Back Neil Armstrong's Spacesuit elnevezésű kampányát a Kickstarter nevű, közösségi finanszírozással foglalkozó internetes oldalon az első holdra szállás 46. évfordulója alkalmából.

A szkafandereket rövidtávú használatra gyártották, olyan anyagokból, amelyek idővel lebomlanak. A múzeum célja, hogy 500 ezer dollárt gyűjtsön a legendás űrruha megőrzésére, egy klimatizált tároló megépítésére és az űrruha digitalizálására.

A Smithsonian egy sor közösségi finanszírozású projektre kötött megállapodást a Kickstarterrel. Ezek közül a mostani az első együttműködésük - olvasható az NBC amerikai hírtelevízió honlapján.

Az amerikai űrhajós ruhájának állapota folyamatosan romlik és már 2006 óta nem láthatták a látogatók. A múzeum tervei szerint Armstrong holdsétájának 50. évfordulója alkalmából fogják újra kiállítani a szkafandert, amely 2020-tól az intézmény Úti cél a Hold (Destination Moon) című kiállításának lesz az egyik központi darabja.

Armstrong 2012-ben halt meg, 82 éves korában. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X