Tech Tudomány

 • Két lányának máját használták fel egy kínai férfi sikeres szervátültetéséhez

  Két lánya májának egy-egy darabjából alkottak új májat egy makaói férfi számára a hongkongi Queen Mary kórházban hétfőn. A világon első ilyen műtét sikeres volt - számolt be a South China Morning Post című lap online kiadásában.

   

 • E-mailes átverés terjed a Windows 10 frissítéséről

  Óvatosan kell bánni azzal az e-maillel, amelyik Windows 10-re frissítené az operációs rendszerünket. A Microsoft azonban nem upgrade-eltet e-mailben, az ilyen leveleket tehát nyugodtan törölhetjük.

 • Először figyeltek meg sarki fényt a Naprendszeren kívül

  Először figyeltek meg sarki fényt Naprendszeren kívül amerikai csillagászok. Az LSR J1835 3259 katalógusjelű égitesten 10 ezerszer erősebb a jelenség, mint az eddig ismert legerősebb a Jupiteren

 • Ilyen kemény gyári teszteket kell kiálljon egy okostelefon

  Az új okostelefonokat  nem dobozolják azonnal. Mielőtt sorozatgyártásba kezdenének, alapos vizsgálatnak vetik alá a készülékeket. Vizsgálják a hardware-t, a szoftvert, az állóképességet – mindent.

 • Négy napig bírja egy feltöltéssel ez a telefon

  Egy nagyon erős, 6050 mAh-s akku került a kínai VK World nevű gyártó VK 6050 jelű, androidos okostelefonjába, és ez elegendő ahhoz, hogy a készülék akár négy napig is bírja egyetlen feltöltéssel.

   

 • Különleges chatapplikációt dobott be a Yahoo!

  A Yahoo! új chatprogramjával, a Livetexttel a szöveges üzenet mellett érzelmeket is közvetíthetünk, ugyanis rövid videót is küldhetünk, igaz, hang nélkül.

 • Kék Hold: különleges este lesz a pénteki

  Pénteken, július 31-én este nem akármilyen teleholdat láthatunk. A Kék Hold jelenség nem kék ugyan, de elég ritka: körülbelül 2.7 évente egyszer történik meg, hogy egyazon hónapban kétszer is van telehold. A másodikat nevezik Kék Holdnak. 2015-ben július 2-án volt az első, 31-én este lesz a második alkalom, hogy az égitest a legteljesebb látható „arcát” mutatja felénk. 

 • Kínai az első gyár, ahol csak robotok dolgoznak

  A Changying Precision Technology üzemében az összes munkafolyamatot a gépek végzik: a gyártósori robotokat számítógépek vezérlik, a termékeket sofőr nélküli robotok szállítják, a raktárban pedig automatizált berendezések teszik azokat a helyükre.

 • Obama szuperszámítógépet rendelt

  A világ leggyorsabb számítógépének felépítését rendelte el Barack Obama amerikai elnök. 2025-re kell elkészülniük a szakembereknek. Az új szuperkomputer hússzor gyorsabb lenne, mint a mostabi csúcstartó kínai számítógép – olvasható a BBC News honlapján.

 • Ezek a legnépszerűbb telefongyártók most

  Az IDC által közreadott adatok szerint idén április és június között összesen 337 millió okostelefon talált gazdára. A tavalyi év hasonló időszakához képest jobban teljesített a piac, nagyjából 11 százalékkal nőtt az értékesítés.

 • Magyar applikáció gyűjti egybe a fontos betegségeket

  Új alkalmazás foglalja össze az alapvető egészségügyi tudnivalókat: a Házipatika Betegséglexikon számos betegségről tartalmaz részletes leírást.

 • A gyilkoló robotok ellen tiltakoznak tudósok

  A tudósok felhívásukat a Buenos Airesben rendezett, a mesterséges intelligenciával foglalkozó nemzetközi konferencia alkalmából tették közzé Londonban. Úgy vélik, ha bármelyik vezető katonai hatalom előrehalad az önműködő fegyverek kidolgozásában, "elkerülhetetlenné válik a globális fegyverkezési verseny, az pedig ahhoz vezethet, hogy az autonóm fegyverek válhatnak a jövő Kalasnyikovjaivá".

 • Érdekli a Google-t a vegaburger-gyártás

  Nemrég került napvilágra, hogy a Google megpróbálta felvásárolni az Impossible Foods elnevezésű kezdeményezést, melynek legfőbb célja a hús és a sajt helyettesítésére alkalmas más ételek feltalálása volt.

 • Új kezeket kapott egy nyolcéves kisfiú

  Az Egyesült Államok legfiatalabb kettős kézátültetésen átesett páciense lett az a nyolcéves kisfiú, akinek korábban egy súlyos fertőzés miatt amputálták a végtagjait. Zion Harvey alkarjait még vastag kötések borították, de új kezei már láthatóak voltak az őt kezelő philadelphiai kórház keddi sajtótájékoztatóján, amelyen a kisfiú hatalmas mosollyal üdvözölt mindenkit.

 • Megérkezett a Windows 10

  Szerdán reggel megérkezett a Windows 10, a Microsoft operációs rendszerének legújabb, régóta emlegetett verziója. Az oprendszer hullámokban érkezik meg azokhoz a felhasználókhoz, akik feliratkoztak a frissítésre, persze csak akkor, ha legális Windows 7, illetve 8/8.1 szoftver van a gépünkön, mobilunkon – ellenkező esetben vásárolnunk kell.

 • E-tintával működnek az új közlekedési táblák Ausztráliában

  Az E-ink technológiával működő táblák ráadásul nagyon kevés energiát fogyasztanak, a rájuk szerelt napelemeknek köszönhetően teljesen önellátóan működhetnek. Az új jelzőtáblák 3G-n keresztül a helyi közlekedési szervek gépeivel vannak kapcsolatban, így mindig naprakészek lehetnek.

 • Sokan várták: megjelent a OnePlus 2

  Kedden hajnalban hivatalosan is bemutatták a OnePlus One utódját, a OnePlus 2 okostelefont.

 • Nyolcmillió romániai Facebook-felhasználó van

  Nyolcmillióra bővült a romániai Facebook-felhasználók száma, ez 11,11 százalékos emelkedést jelent az előző év első feléhez képest. A felhasználók elsöpőrő többsége, 93,45 százaléka osztotta meg a lakhelyét, így kiderül, hogy 21,95 százalékuk, azaz 1,64 millió ember a fővárosban él, 3,76 százalék pedig – 280.040 ember – Kolozsváron. A toplista következő két helyezettje Temesvár és Iași.

 • Egyetlen üzenettel feltörhetők az androidos telefonok

  Szakértők szerint az okostelefonok történetének eddigi legnagyobb biztonsági fenyegetését találták meg, a hiba a ma használt androidos készülékek 95 százalékát érinti. Az operációs rendszerben van egy biztonsági rés, amellyel könnyű feltörni az eszközöket. Elég csak egy képet is tartalmazó szöveges üzenetet, tehát egy MMS-t küldeniük rá.

 • Jön a Samsung Galaxy S6 mini változata

  Egyre többet hallani a Galaxy S6 közelgő kisméretű kiadásáról, már fotó is szivárgott ki róla. Bár a pontos képernyőméret egyelőre nem ismert, feltételezhető, hogy 4,6 vagy 4,7”-es lesz, 720p felbontással. Az is valószínű, hogy nem lesz benne microSD kártyahely, és az akkumulátort sem lehet majd cserélni.