Hadseregnyi élőlény jutott a Holdra egy baleset miatt


-A A+

Áprilisban zuhant le a Beresít (Genezis) nevezetű holdszonda, amely több ezer medveállatkát szállított a fedélzetén. Mivel ezek az apró méretű élőlények nehezen elpusztíthatóak, lehetséges, hogy a becsapódást is túlélték, így feltevődik a kérdés: vajon a medveállatkák lesznek az első holdlakók?

A Beresít áprilisban leszállás közben zuhant a Hold felszínére, az állatok űrbe juttatásáért felelős Arch Mission Foundation szervezet akkor így nyilatkozott: „nagy a valószínűsége annak, hogy a medveállatkák életben maradtak, mert ezek valódi túlélőművészek”.

Az egy milliméternél is kisebb élőlények rendkívül ellenállóak: a szélsőséges mértékű sugárzás, hőség és hideg sem képes kárt tenni bennük, és évtizedeket kibírnak táplálék nélkül. Túlélik a 150 Celsius-fokot és az abszolút nulla, vagyis a mínusz 273,15 Celsius-fokot is. Száraz állapotban jutottak el a Holdig, a tudósok ugyanis megvonták tőlük a vizet a misszió előtt, hogy nyugalmi állapotba kerüljenek.

Ezek a különleges élőlények évtizedekkel dehidratálásuk után is képesek „visszatérni az életbe”, ha vízzel érintkeznek. Amikor kiszáradnak, behúzzák fejüket és nyolc lábukat, apró labdává zsugorodnak és a halálhoz hasonlatos állapotba kerülnek. Szinte minden vizet kiválasztanak a szervezetükből, anyagcseréjük a normális állapot 0,01 százalékára lassul.

Az azonban, hogy a medveállatkák fel is éledjenek a Holdon, az ott uralkodó körülmények miatt szinte lehetetlen, még ha a szonda robbanását túl is élték. Ahhoz, hogy újra aktív állapotba kerüljenek, növekedjenek és szaporodjanak, vízre, oxigénre és táplálékra van szükségük" – mondta William Miller, az amerikai Baker Egyetem kutatója.

Elméletben az viszont lehetséges, hogy a medveállatkákat újra begyűjtsék, visszahozzák a Földre, felélesszék őket, és megvizsgálják, milyen hatással volt rájuk a Holdon való lét.

 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X