A nőstények túlságosan érzelmi lények – ezért kísérleteztek csak hím állatokkal az idegtudományban


-A A+

Évtizedeken át kizárólag hím egereket és más állatokat használtak az idegtudományi kísérletekben, mert a nőstényekről azt tartották, túlságosan érzelmi lények, és jobban megviselik őket a hormonokhoz köthető hangulatváltozások, mint a hímeket.

A Science tudományos lap aktuális számában jelent meg Rebecca Shanksy, a bostoni Northeastern Egyetem neurológusának tanulmánya, amely szerint a tudósok a legutóbbi időkig azzal igazolták a nőstény állatok kizárását a kísérletekből, hogy a szervezetükben változó hormonszint "összezavarhatja a teszteredményeket". Ez még az olyan kutatásokra is érvényes volt, amelyekben a inkább a nőket sújtó zavarokat, többek között a depressziót vagy a poszttraumás stresszt (PTDS) vizsgálták.

"Azt vettem észre, hogy a kutatásainkban résztvevő nőstény rágcsálókra ugyanolyan szemüvegen át tekintünk, mint az emberi társadalomban a nőkre. Ez pedig gond, ha objektív tudósok akarunk lenni" – írja Shanksy. Kifogása nem csupán elméleti, hiszen a csak hím állatokkal végzett kísérleteknek kézzelfogható következményei voltak a nők egészségére nézve.

Az amerikai országos egészségügyi intézet (NIH) vezetői hasonló véleményen voltak. A NIH, mely többet költ orvosi kutatásokra, mint bármely más szervezet a világon, 2015-ben a finanszírozás feltételévé tette, hogy a kutatók mind hím, mind nőstény állatokat vonjanak be a kísérleteikbe. Az előírás zúgolódást váltott ki kutatói körökben, akik korábban nem dolgoztak nőstény egerekkel. Panaszkodtak, hogy nehéz lesz olyan kísérleteket tervezni, amelyekben figyelembe kell venni a petefészekhormonok ciklikusságát. Volt, aki szerint a legegyszerűbb megoldás a nőstények petefészkének eltávolítása lenne. A felhördülés inspirálta Shanksyt az esszéírásra.

"Kettős mércét véltem felfedezni. Nagyon gyorsan feltűnt, mennyire hasonlít ez a nők társadalmi helyzetéhez a férfiakéhoz képest"- nyilatkozta a neurológus.

Mind a női hormon (progeszteron), mind a férfihormon (tesztoszteron) erősen befolyásolja a neuronok működését – írja a tanulmányban. Ha a női hormon változásai befolyásolják a kísérletek eredményeit, akkor a férfihormoné is, ám a kutatók hagyományosan nem így vélekedtek és ezt nem vették figyelembe. Ennek következményeként sok esetben nem derült ki, hogy egy új gyógyszer másképp hat a női idegrendszerre.

Egyelőre nem tudni, lesznek-e jelentős változások a NIH új előírása miatt, mert az ennek alapján tervezett kísérletek még folynak, Shanksy azonban továbbra is igyekszik kollégáit meggyőzni, hogy a nőstény egerekkel sem bonyolultabb a munka, mint a hímekkel.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X