Erdélyi egyetemi tanárok kiemelkedő tudományos tevékenységét díjazta az MTA


-A A+

Három erdélyi egyetemi tanár, kutató szerepel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) idei kitüntetettjei között. A tudományos testület díjait hétfőn adták át.

Az MTA honlapja szerint Akadémiai Díjat kapott Péntek János, az MTA külső tagja, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanára a magyar történeti nyelvészet és dialektológia nélkülözhetetlen forrásának, a háromkötetes, szöveges idézetekkel és képekkel gazdagon illusztrált A moldvai magyar nyelv szótára című munkának a megalkotásában játszott jelentős szerepéért kapta a kitüntetést.A Magyar Tudományos Akadémia Arany János-életműdíját Pozsony Ferenc, az MTA külső tagja, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Néprajz és Antropológia Intézet egyetemi tanára, a Kriza János Néprajzi Társaság tiszteletbeli elnöke vehette át. A néprajzkutatás és folklorisztika terén kifejtett szerteágazó, úttörő és iskolateremtő munkássága néprajzkutatók egész nemzedékét indította útjára. Kiemelkedő tudományos tevékenysége mellett hangsúlyos a kisebbségi magyar közösség szolgálatában végzett tevékenysége, intézményszervező aktivitása is.

A Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt., valamint a Magyar Tudományos Akadémia QP Akadémiai Kiválósági Díjának egyik kitüntetettje Ercsey-Ravasz Mária-Magdolna, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Fizika Intézet Erdélyi Idegtudományi Intézet kutatója, aki az alkalmazott kutatásokban elért kiemelkedő sikereiért, az analóg számítógépek terén folytonos dinamikus rendszereken alapuló algoritmusok kidolgozásáért, valamint az agykutatásban az agy strukturális hálózatának tanulmányozásával és modellezésével elért különleges eredményeiért kapta a díjat.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X