„Felelőtlenség" lenne humán reprodukciós célokra használni a génszerkesztést


-A A+

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új szakértői bizottsága a biotechnológiai beavatkozással kapcsolatos tudományos, etikai, társadalmi és jogi kérdéseket vizsgálta Genfben tartott első ülésén.

A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus tavaly decemberben hívta életre a bizottságot, miután egy kínai tudós novemberben bejelentette, hogy génszerkesztett ikrek létrehozásában segített. „Jelenleg bárki részéről felelőtlenség lenne génszerkesztést használni gyerekek létrehozására, mivel a DNS-ben bekövetkező változások átöröklődhetnek a következő nemzedékekre” – húzták alá közleményükben a szakértők.

A kétnapos genfi tanácskozást követően a bizottság kedden felszólította a WHO-t egy olyan központi adatbázis elkészítésére, amely a humán génszerkesztéssel foglalkozó kutatókat gyűjti egybe, a jelenleg zajló kutatások „átláthatósága” érdekében.

A WHO bejelentését megelőzően egy nemzetközi kutatókból és szakemberekből álló csoport az emberi petesejtet, spermát vagy embriót érintő génszerkesztés ideiglenes betiltására szólított fel a múlt héten. A bizottság szerint nincs szükség ilyen szintű korlátozásra, ám hangsúlyozta, hogy a humán génszerkesztési kutatásokat kizárólag tudományos céllal, átlátható módon lenne szabad végezni.

A kínai Ho Csian-kuj tavaly novemberben jelentette be, hogy a CRISPR-cas9 elnevezésű „molekuláris ollóval” megváltoztatta egy ikerpár génállományát, hogy a babák ne kaphassák el a HIV-vírust, mivel apjuk fertőzött volt. A kutató bejelentése az egész világon nagy felháborodást váltott ki. A szakemberek szerint Ho tevékenysége ismeretlen egészségi kockázatoknak tette ki az ikreket. Kínában a közelmúltban közzétették azt a tervezetet, amely a génszerkesztést és más kockázatokat rejtő biotechnológiai beavatkozásokat szabályozná.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X