Megjött az egész világ időjárását befolyásoló El Niño jelenség


-A A+

Kialakult a Csendes-óceán térségében az egész világ időjárását befolyásoló El Niño jelenség, amely azonban idén gyenge és rövid időtartamú lesz.

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal csütörtökön közölte, hogy az időjárási jelenség létrejött a Csendes-óceán középső térségben, ám a meteorológusok szerint csupán három-négy hónapig fog tartani. Az óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség a világ számos területén erőteljesen befolyásolja az időjárást, szerepet játszva a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Az El Niño gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit – Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket – sújtó forróság és szárazság kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában. A jelenség hatására általában kevesebb és gyengébb hurrikánok alakulnak ki az Atlanti-óceán térségében.

Idén nyáron azonban lehet, hogy nem így lesz, mivel lehet, hogy a jelenség akkor már nem érezteti hatását a hurrikánszezonra – mondta Mike Halpert, a NOAA időjárás-előrejelző központjának igazgató-helyettese.

Ha az El Niño csak télen jelentkezik az Egyesült Államokban, akkor az több esőt hoz az ország déli részéire és Dél-Kaliforniába, ahol már most is esős az idő –tette hozzá Halpert.

A szakemberek szerint az idei El Niño jelentősen különbözik a 2016. évitől, amely a feljegyzések kezdete óta az egyik legerősebb volt, és amely a legmelegebb évet hozta a Földön. Az idei egy „döcögő” El Niño lesz, a szakemberek nem várják, hogy jelentősebb hatása lesz az időjárásra.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X