Borzasztó kilátások: több áradás Európában, több aszály Afrikában


-A A+Egyre több szélsőséges csapadékhoz vezet a klímaváltozás Európában, az Egyesült Államokban és Oroszországban a Potsdami Klímakutató Intézet tanulmánya szerint.

Az eredmények szerint ezekben a régiókban a jövőben egyre több áradás és nagy mezőgazdasági termésveszteség várható. Ugyanakkor több aszály is lehet, főként Afrikában.

„Tanulmányunk egyik fő következtetése, hogy a trópusi és szubtrópusi szárazföldi területeken általában fokozódik a szárazság, az északabbra fekvő területeken pedig több lesz a csapadék” – mondta Dim Coumou, a jelentés egyik szerzője. A kutatást a szakértők a világ 50 ezer adatgyűjtő állomásáról érkező adatok alapján végezték: elemezték a világ havi csapadékrekordjaira vonatkozó változásokat.

Ezek szerint az Egyesült Államok keleti és központi régióiban 1980 és 2013 között több mint 25 százalékkal nőtt a rekordcsapadékkal rendelkező hónapok száma. Az afrikai Száhel övezetben (a Szahara déli szegélyén) és a Szaharától délre ellenben 50 százalékkal növekedtek a szárazsági rekordok.

A tanulmányban a szakértők összehasonlították az extrém időjárási jelenségeket olyan szélsőségekkel, amelyek a hosszú távú klímaváltozás nélkül lennének várhatók. „Aggasztó, hogy már egy Celsius-fokos globális felmelegedéssel jelentősen növekszik az ilyen extremitások száma” – mondta Jascha Lehmann szerző.

A tudósok a lengyelországi Katowicében tartott ENSZ-klímakonferencia résztvevőit arra szólították fel, hogy találjanak megoldást a Föld felmelegedésének korlátozására. Megegyezés nélkül ugyanis a Föld még ebben az évszázadban eléri a 3–4 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést. „A fizika azt mondatja velünk, hogy ezek a szélsőséges csapadékos jelenségek tovább fognak erősödni” – magyarázta Lehmann.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X