Most megvásárolhatja Einstein legendás levelét


-A A+Újra árverésre kerül Albert Einstein  kézzel írott levele, amelyben istenről, a vallásról, a zsidóságról alkotott nézeteit fejti ki a világhírű fizikus.

A relativitáselmélet atyja 1954. január 3-án, halála előtt egy évvel írta az "isten-levélként" emlegetett dokumentumot, amely egyedülálló bepillantást enged a világ egyik legbriliánsabb elméjének istenről, vallásról, zsidóságról alkotott nézeteibe. Sorait Erik Gutkind filozófusnak szánta, miután elolvasta a tudós Choose Life: The Biblical Call to Revolt (Válaszd az életet: a bibliai felszólítás a lázadásra) című könyvét.

"Az isten szó számomra nem más, mint az emberi gyarlóságok kifejeződése és terméke, a Biblia pedig kétségkívül tiszteletre méltó, ám mégis primitív legendák gyűjteménye, amelyek emellett meglehetősen gyerekesek is. Legyen az bármily kifinomult is, semmilyen magyarázat sem tud meggyőzni ennek ellenkezőjéről" - írja benne.

Az aukciós ház szakértője szerint ez a vallás kontra tudomány vita egyik leginkább meghatározó kijelentése.

A kéziratban a fizikus a zsidóságról alkotott nézeit is kifejtette. „A zsidó nép, akikhez boldogan tartozom, és akik mentelitása mélyen gyökerezik bennem, úgy gondolom, semmilyen értelemben nem sorolható rangban a többi fölé” – írja Einstein, nyomaékosan hangsúlyozva, hogy semmilyenfajta „kiválasztottságot" nem lát saját népében, amely nem jobb más embercsoportoknál.

A Christie's aukciósház közleménye szerint 1-1,5 millió dollárt is megadhatnak a kézzel írt levélért, amelyet 2008-ban 404 ezer dollárért vásárolt meg egy magángyűjtő egy londoni aukción.

Az Isten-levélként emlegetett dokumentumot 2012-ben árverésre bocsátotta tulajdonosa az eBay aukciós portálon, 3 millió dolláros induló áron, melyet az akkori közlés szerint már az első licitáló megajánlott. Egyelőre nem tudni, hogy ha az akkori online adásvétel valóban létrejött a mondott áron, miért érik be most az akkori összeg harmadával-felével.

A kéziratot december 4-én New Yorkban árverezik el, ahol november 30-ikától a nagyközönség is láthatja egy kiállításon.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X