Tizennyolc afrikai sertéspestis-gócot találtak Bihar megyében

Afrikai sertéspestis-gócokat találtak Bihar megyében. 17 esetben házisertéseknél, egy helyen vaddisznóknál mutatták ki a betegséget – közölte szerdán a Bihar Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság. 

Az afrikai sertéspestissel való fertőzöttséget a Bukaresti Állatorvosi Diagnosztikai Intézet laboratóriumában végzett analízisek megerősítették. 

A sertéspestissel fertőzött háziállatokat Apátkeresztúron, Érolasziban, Kiskerekiben, Hegyközszentmiklóson, Vedresábrányban, Érkeserűn, Érköbölkúton és Albison találták. Az érköbölkúti vadászati kerületben sertéspestissel fertőzött vaddisznókat is azonosítottak. 

A betegség elterjedésének megakadályozása érdekében fel kellett áldozni a beteg állatokat és az azokkal érintkezésbe lépett sertéseket is, összesen 202 egyedet. Az állatok tulajdonosai állami kárpótlást kapnak.

A fertőzés miatt a hatóságok korlátozásokat vezettek be a sertéshús, illetve az élő állatok szállítása terén. Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes betegség, de súlyos gazdasági következményekkel járhat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?