Megkezdődött a koncertprogram Tusványoson

Az erdélyi kötődésű, sajátos hangzásvilágú Maszkura és a Tücsökraj fellépésével kedden este megkezdődött Tusnádfürdőn a 29. Bálványosi nyári Szabadegyetem és Diáktábor vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata.

A nulladik napon este tíztől kezdődik a Tusványosra rendszeresen visszatérő, hatalmas népszerűségnek örvendő Rúzsa Magdi koncertje. A hét folyamán esténként többek között a Tankcsapda, Deák Bill Blues Band és Hobó, az Ocho Macho és a Bagossy Brothers Company is fellép a tábor nagyszínpadán. A csaknem három évtizedes múltra visszatekintő Tusványoson idén már csaknem harminc rendezvénysátor várja a különböző korosztályokhoz tartozó törzsközönségét és újabb generációit.

Kedden a megszokottnál több leszálló utas miatt többet vesztegeltek a tusnádfürdői állomásra befutó személyvonatok, a város parkolói a Kárpát-medence minden tájáról érkezett autókkal teltek meg, az Olt-parti kemping felé vezető utat hátizsákos fiatalok lepték el. A kemping faházikóit, illetve Tusnádfürdő valamennyi szállodaszobáját és panzióját már hónapokkal ezelőtt lefoglalták erre az időszakra, de a bátrabb fiatalok még kedden is találtak maguknak sátorhelyet a táborban.

A rövid záporok és napsütéses időszakok rapszodikus váltakozása közepette a táborban a rövidnadrág és térdig érő esőköpeny számít a legdivatosabb viseletnek, de az ernyőket is jól lehet használni a tűző napsütés, vagy a néha eleredő eső ellen.

A koncertszínpad előtti sportpálya kedden egymást lelkesen üdvözlő régi ismerősök, a Tusványos alapítóinak, illetve az azon nevelkedett nemzedékek találkozóhelyévé vált. A teret körbevevő lacikonyhákban a tejfölös-fokhagymás lángostól a töltött káposztáig és a kürtőskalácstól a rostélyos húsokig roppant változatos a kínálat, de a kereskedők között magyar- és székelyzászlót, illetve különböző történelmi jelvényeket értékesítő árus is megtalálható.

A tábor közéleti, kulturális, ismeretterjesztő programjának helyszínéül szolgáló rendezvénysátrak már állnak, többségük a szerdai hivatalos kezdésre vára, de az erdélyi főiskolások és egyetemisták EFES-sátrában, a MIT-sátorban, a magyar Teatrum Sátorban, vagy a Kriza János népzenei sátorban már kedden megkezdődtek a rendezvények.

A közéleti program szerda délelőtt indul, az első fórumot Hogyan tovább Európa? címmel rendezik meg. A hét folyamán számos külföldi szakértő, magyarországi és erdélyi politikus lesz jelen a tusnádfürdői pódiumbeszélgetéseken, a táborba várják a Kárpát-medencei magyar pártok vezetőit, szombaton pedig Orbán Viktor miniszterelnök részvételével rendeznek közéleti fórumot a koncertszínpad előtti sportpályán.

Kapcsolódók

Kimaradt?