Mindennaposak a kisebb-nagyobb áradások Hargita megyében

Két hét leforgása alatt már másodszor öntötte el a Hargita megyei Lövéte alsó falurészét a megáradó patak. Az esőzések következtében hirtelen megnövő víz kedden pincéket, veteményeseket öntött el, kerítést tört össze, illetve akadályozta a forgalmat a 132-es megyei úton.

A lövéteiek, a helyi önkéntes tűzoltók irányításával még kedd este is az elárasztott utat takarították, hogy az újra akadálytalanul járható legyen. Amikor Mihály Dénes polgármesterrel beszéltünk, éppen befejezték az út megtisztítását.

„Az elmúlt két hétben már másodszor öntött ki ez a patak, akkor is ugyanezt a három pincét árasztotta el. Az út alatt húzódó átereszen nem fér el a víz, amikor ilyen nagy esők vannak, és a patak kiönt, megtelnek a sáncok. A múlt héten már letörte a kerítéseket, a közelben található mezőgazdasági területek pedig teljesen tönkrementek” – mesélt az áldatlan állapotokról a községvezető.

Amint tőle megtudtuk, ezúttal nem értesítették a hivatásos tűzoltókat, mert a helyi önkéntesek a saját felszerelésükkel el tudják látni az ilyenkor szükséges feladatokat. A polgármester kifejtette, hogy a pincékből még nem tudják kiszivattyúzni a vizet, mivel annyira sok víz áll az udvarokon, hogy a házak megközelíthetetlenek. Valószínűleg szerda reggel tudnak csak nekifogni a víz eltávolításának.

Hargita megyében egyébként több ízben, és gyakorlatilag minden térségben áradások voltak az elmúlt másfél hónapban. Az ilyenkor megszokott csapadékmennyiség két-háromszorosa hullott le, amelynek következtében 1700 hektár mezőgazdasági területen keletkeztek anyagi károk, ugyanakkor sok házat, pincét öntött el az ár.

Az elmúlt hetekben kárfelmérő bizottságok járták az érintett 34 Hargita megyei községet, hogy összesítsék a keletkezett károkat, illetve azoknak az anyagi mértékét. A jelentések nyomán a kormány egyelőre valamivel több mint 2 millió lejes kártérítést ítélt meg a megyének.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?