Kritizálja a BBTE az egyetemeket rangsoroló tanügyminisztériumi módszertant

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) megkérdőjelezi az egyetemeket rangsoroló minisztériumi módszertan helyességét – tájékoztat az intézmény szerdai közleménye.

A BBTE vezetősége teljesen hibásnak tartja a procedúrát, amely – amennyiben rosszhiszeműen készült – nemzetbiztonsági aggályokat is felvet.

„A jelenlegi miniszter már mandátuma elején nyilvánosan kifejezte véleményét, amely szerint a Bukaresti Egyetem nem érdemel bizalmat és a BBTE egyáltalán nem olyan versenyképes, mint amennyire hiszik. A sorrend felállításához főpartnernek választotta a Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökséget (ARACIS) és keresett egy csoport ‘nemzetközi szakértőt’, akik hajlandóknak mutatkoztak gyakorlatba ültetni a miniszter politikai nézeteit. Sajnos az ajánlott módszertan teljesen hibás. Ha tudatlanságból készült, még ki lehet javítani. Ha azonban rosszhiszeműen állították össze, akkor ez nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel” – áll a közleményben.

Románia legnagyobb egyetemének képviselői szerint az ARACIS esetleg akkreditálhat egy egyetemet, de semmiképpen sem rangsorolhatja a felsőoktatási intézményeket. Az ARACIS hozzá nem értését mutatja az is – írja a dokumentum – hogy a rangsorolási szempontok között nem versenyképességi mutatók, hanem akkreditálási kritériumok (például tantermek száma) szerepelnek.

A BBTE vezetősége arra kéri a kormányt, hogy ne engedélyezze, hogy „az akadémiai valóságot politikai táblázatokkal helyettesítsék”, és rámutat: az eljárás nem annyira a hagyományos nagy egyetemeknek, mint inkább Románia nemzetközi hírnevének árt.

A teljes állásfoglalást itt olvashatja.
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?