Elköltöztetnék Tusnádfürdőről az emberre támadó medvét

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke a nemrég emberre támadó anyamedve és három bocsának Tusnádfürdőről való elköltöztetését kéri a környezetvédelmi minisztériumtól. Indoklásában arra hivatkozik, hogy több mint 20 ezer személy fordul majd meg a településen jövő héten, ugyanis szerdán kezdődik 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

Mint arról portálunk is beszámolt, a múlt hét elején egy kiskutyáját sétáltató tusnádfürdői lakosra támadt egy hárombocsos anyamedve a vasútállomás közelében, ott, ahol Tusványos ideje alatt a fesztiválozók gyakran megfordulnak.

Román nyelvű Facebook-bejegyzésében Borboly azt írja, semmi sem garantálja, hogy a fesztiválzaj miatt a medvék nem fognak az emberek közé lesétálni, hiszen a hangzavar tavaly sem riasztotta el az állatokat. A tanácselnök azt kéri, még ezen a héten költöztessék el az anyamedvét és három bocsát.  

Medveügyben a tusnádfürdői lakosok is felemelték szavukat, az illetékes szaktárcához és a megyei tanácshoz eljuttatott petícióban az állatok okozta kárra hívják fel a figyelmet. Arról panaszkodnak, hogy a medvék már napközben is lesétálnak a településre, járnak-kelnek az utcákon, kerítéseket tépnek szét, gyümölcsfákat, fáskamrákat tesznek tönkre, néha pedig a háztartásokba is betörnek élelmet keresni.

A helyiek emlékeztetnek: a probléma 2013 óta mindmáig aktuális. Jelenleg egy anyamedve és három bocs okozza az említett károkat.    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?