Egy korondi férfi házáért éhségsztrájkol Egyed Ufó Zoltán

Éhségsztrájkba kezdett csütörtökön Székelyudvarhelyen Egyed Ufó Zoltán fotós, az uh.ro munkatársa, tiltakozásul amiatt, hogy Hargita Megye Tanácsa le akarja bontani egy korondi férfi, Séra Zoltán házát a községbe tervezett hulladékátrakó és -tömörítő telep miatt. A megyei tanács vezetői szerint a tiltakozás okafogyott, mert a férfi otthona nincs veszélyben.

Egyed Ufó Zoltán az uh.ro-n részletesen kifejtette, miért szolidarizál Séra Zoltánnal. A fotós verziójának lényege, hogy ha korondi férfi háza mellé a megyei tanács egy szemétátrakó és -tömörítő telepet tervezett. Séra és a környékbeli lakosok nem örültek annak, hogy egész Udvarhelyszék szemete a szomszédságukba kerül, ezért pereskedésbe kezdtek, és leállíttatták a munkálatokat.

Egyed Ufó Zoltán szerint válaszlépésként a megyei tanács perek sokaságát akasztotta a férfi nyakába, aki három éve bíróságról bíróságra jár, ügyvédekre költve egy ház árát. A történetben fordulópontot jelentetett, hogy múlt héten a marosvásárhelyi táblabíróság visszavonta Séra építési engedélyét, a megyei tanács kérésére. Ezzel a döntéssel pedig folytatódhat a székelyudvarhelyi bíróságon egyelőre pihenő másik per, amiben a férfi házának lebontását kéri a megyei tanács – írja a fotós.

Az uh.ro munkatársa a táblabíróság döntéséért Katona Mihály korondi polgármestert okolja, aki egy támadható építkezési engedélyt bocsátott ki Séra számára. „Katona kiadott egy rossz engedélyt, amit most a barátja megtámad. Séra pedig szív. Mennyire korrekt ez? (…) Nem értek egyet azzal, hogy a politikusok lebontatják egyszerű emberek házát, csak azért, mert azok családjuk egészségét védik, miközben társaik megszavazzák maguknak és nekik, hogy korlátlanul lophassanak” – olvasható az éhségsztrájkoló újságíró állásfoglalásában.

Az előzmények

Az Egyed Ufó Zoltán által megfogalmazottak háttere a romániai integrált hulladékgazdálkodási rendszerhez kötődik. Romániában 32 megyében készítettek európai uniós pályázatot integrált hulladékkezelési rendszer kiépítésére. llyen rendszer működik 2017 óta többek között a Kovászna megyei Lécfalván, amelyet európai követelményeknek megfelelően kellett kiépíteni és működtetni.

Hasonló hulladékgazdálkodási projektre pályázott uniós pénzt Hargita Megye Tanácsa is, a beruházásról itt olvashatók részletek. Ennek finanszírozási szerződését 2018. március 19-én írták alá. A nagyszabású projekt második szakasza tartalmazza: a csíkszeredai átrakóállomás felépítését, a korondi átrakóállomás befejezését, a csíkszeredai szelektív hulladékgyűjtő udvar felépítését, a korondi szelektív hulladékgyűjtő udvar befejezését, illetve a bekötőutak megépítését és a közművek biztosítását.

A projekt leírása szerint a hulladékkezelő központ helyszíne Gyergyóremete, az átrakó állomások Csíkszeredában és Korondon létesülnek, illetve minden 5000 lakos feletti municípiumban vagy városban hulladékudvarok létesülnek. E szerint Korondon két külön létesítmény épül: egy átrakóállomás és egy szelektív hulladékgyűjtő udvar. Már 2015-ben lehetett követni a munkálatok állását itt. Gyergyószentmiklóson, Balánbányán, Csikszentsimonban, Szentegyházán zökkenőmentesen folytak a beruházások.

Visszavonták a Séra elleni pert

Korondon azonban a projekt kivitelezése megtorpant, mivel a helyiek tiltakoztak a tervezett hulladékátrakó és -tömörítő állomás megépítése ellen. Azzal érveltek, hogy ezek a létesítmények a lakott településhez túl közel kerülnek. Séra Zoltán pert is indított a hulladékátrakó és -tömörítő állomás megépítése ellen, mivel úgy értékelte, hogy a házához túl közel kerülne. A táblabíróság azonban Hargita Megye Tanácsa javára döntött ebben a perben február 24-én, így az építkezés ideiglenes felfüggesztését követően a döntés értelmében "a megyei tanács törvényes építkezési engedéllyel rendelkezik a korondi Sórét utcában". Ezt követően Hargita Megye Tanácsa visszavonta a Séra Zoltán ellen indított pert, mivel az tárgytalanná vált.

Ezt Borboly Csaba megyei tanácselnök is megerősítette a 2017. február 26-i blogbejegyzésében. Mint írta, a táblabírósági döntést követően felhívta őt Séra Zoltán, akit biztosított arról, hogy a megyei tanács nem folytatja a pert, és azt kérte a korondi férfitől, bízzon az intézményben, amely a lakosság érdekeit tartja szem előtt.

Bíró kérte, hagyják békén Séra házát

Hargita Megye Tanácsának udvarhelyszéki alelnöke, Bíró Barna Botond már ezt megelőzően, 2017. január 26-án iktatott a székelyudvarhelyi bíróságon egy dokumentumot, amelyben kérte, hogy Séra Zoltán házát ne bontsák le. Bíró a Maszolnak el mondta, ez a per jelenleg fel van függesztve, és várhatóan ősszel folytatódik. Az alelnök ugyanakkor leszögezte: Egyed Ufó Zoltán tiltakozása okafogyott, mert Séra Zoltán otthona már nincs veszélyben.

„Nekünk semmilyen körülmények között nem lehet célunk egyetlen Hargita megyei lakos otthonának a lebontása sem. Mi a közösség érdekében építkeznünk, nem pedig ellenében. Mindazt, amit megígértem az üggyel kapcsolatban, azt meg is tettem" - nyilatkozta Bíró Barna Botond. Közölte: bízik abban, hogy Hargita Megye Tanácsa fenntartja azt az álláspontját, miszerint semmilyen módon nem kérik Séra Zoltán házának lebontását. Hozzátette: mindenkinek joga van sztrájkolni vagy tüntetni, és az ehhez való jogot tiszteletben kell tartani.

A korondi szelektív hulladékgyűjtő udvar és a hulladékátrakó állomás tervezési adatai alapján egyértelmű, hogy a helység észak-nyugati részére, a Sórét utcába, a Korond-patak partjára tervezték, nem lakott településre. A létesítmény 7884 négyzetkilométeres területű. Ha elkészül, a lakosság díjmentesen lerakhatja majd a háztartásban összegyűlt újrahasznosítható hulladékot (gumiabroncsok, textil, elektronikai, illetve veszélyes hulladékokat stb.) Így akár alacsonyabb hulladékszállítási költségekben részesülhetnek a korondi háztartások. 

Megkerestük Egyed Ufó Zoltánt, aki a Maszolnak elmondta: Bíró Barna Botond csütörtökön személyesen megmutatta neki a dokumentumot, amelyben kérte a bíróságtól, hogy Séra Zoltán házát ne bontsák le. A fotós megjegyezte: nem vonja kétségbe a poliitkus jóhiszeműségét és értékeli a tárgyalókészséget. "Meg fogom mutatni a dokumentumot egy ügyvédnek. Az érdekel, hogy ennek alapján valóban megakadályozható-e Séra házának lebontása. Éhségsztrájkomat az ügyvéd álláspontja függvényében folytatom vagy felfüggesztem" – jelentette ki.

Kimaradt?