A romániai piacról is visszavonják a fertőzött kukoricát gyártó cég termékeit

Európa-szerte kivonják a forgalomból a magyarországi Greenyard vállalat által csomagolt fagyasztott zöldségeket, miután több mintában is kimutatták a Listeria monocytogenes baktérium jelenlétét. A hazai piacról is visszahívják a termékeket, noha Románia nem szerepel azoknak az országoknak a listáján, amelyekbe fertőzésgyanús termékeket szállítottak. 

Az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság pénteki közleménye értelmében csütörtökön este a Greenyard termékeket forgalmazó két cég is jelentette, hogy a gyártó döntése nyomán Romániában is kivonják a forgalomból a vállalat termékeit. „Romániában visszahívták az üzletek polcairól a Greenyard vállalat fagyasztott termékeit. Az intézkedést elővigyázatosságból rendelték el” - mutat rá a közlemény.Ebben ugyanakkor hangsúlyozzák, bár az eddigi információk szerint Románia nem szerepel azoknak az országoknak a listáján, amelyekbe fertőzésgyanús termékeket szállítottak, az ANSVSA elrendelte a bevont termékekből történő mintavételt.

Kilenc ember halálát okozta

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) az elmúlt napokban bejelentette, valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és egyéb fagyasztott zöldségek terjesztették a Listeria monocytogenes baktériumot, amely 47 személy megbetegedését és kilenc ember halálát okozta Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban, illetve Nagy-Britanniában. Ugyanezt a baktériumtörzset állítólag 2016-ban és 2017-ben is azonosították a Greenyard magyarországi üzemében, és a jelek szerint a kórokozó a tisztítás és fertőtlenítés ellenére is életben maradt.

Június 29-én a magyar szakhatóság megtiltotta az érintett vállalat által 2016 augusztusa és 2018 júniusa között előállított minden fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalmazását, és elrendelte a termékek visszahívását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?