Brassói tiltakozás: „Miért építünk katedrálisokat, amikor az iskolákban és kórházakban pusztaság van?”

A brassói prefektúra épülete előtti aszfaltra írt üzenetekkel tiltakozott csütörtök este közel száz brassói a hétfőn éjszaka elhunyt, tüdőátültetésre hiába váró 29 éves fiatal, Călin Fărcaș halála miatt.

„Én is Călin vagyok, és nem akarok meghalni, mint ő!”  „Nincs gyógyszer a kórházakban, miért nem jössz velünk tüntetni?” „Miért építünk katedrálisokat, amikor az iskolákban és kórházakban pusztaság van?” – ezeket az üzeneteket írták színes krétával a kormány helyi képviseletének épülete elé, az egészségügybeli állapotok ellen való tiltakozásként. 

Csütörtökön a brassói tiltakozók egy perc néma csenddel emlékeztek az elhunyt fiatalra, majd ismét a forgalom megbénításával tiltakoztak a város különböző pontjain, gyalogátjárókon akadályozták a közlekedést, a sofőrök bosszankodására. Egyik közülük gyermekét szállította éppen és dühödten ugrott ki a személygépkocsijából, amikor látta, hogy képtelenség haladni. A rendőrségnek kellett közbelépnie a forgalom helyreállítására.

A tüntetők akciója nem örvendett osztatlan sikernek a Bukaresti út egyik parkja közelében sem, ahol a tiltakozók nyugdíjasokkal kerültek szóváltásba, akik „dolgozni” küldték őket. A konfliktus résztvevői obszcén gesztusokkal is jelezték a másikkal való egyet nem értésüket.

Szerdán hét percig állt a forgalom a város egyik legforgalmasabb körútján, ahol hatalmas dugó keletkezett a körút gyalogátjáróján tiltakozók akciója révén. Akkor is rendőri felügyelettel, de összetűzések nélkül került sor a blokád feloldása.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?