Bölcsődeügy: új pontrendszert vezetnének be Kolozsváron

Az önkormányzat közvitára bocsátotta a bölcsődei beiratkozások feltételeire vonatkozó szabályzatot. A legfontosabb módosítás az állandó kolozsvári lakcímmel rendelkező szülőknek kedvezne.

Mint ismert, Kolozsváron hatalmas a kisgyermekes szülők felháborodása, idén ugyanis az 570 állami bölcsődei helyre szinte háromszor annyian pályáztak, 905 gyermeknek egyik intézményben sem jutott hely. A pályázatok értékelése egy részletes kritériumrendszer alapján történt, például figyelembe vették, hogy a gyereknevelési szabadságon lévő szülő mikor megy vissza dolgozni, ha a gyermeket bizonyítottan csak az egyik szülő neveli, ha valamely szülő fogyatékosságban szenved vagy nyugdíjas.

A rendszer ugyanakkor megtűrte, hogy a jelentkezők az ideiglenes lakcímkártyákkal trükközzenek, így nem egyedi eset, hogy egy Szászfenesről vagy Kisbácsról ingázó családnak jutott hely valamely bölcsődébe, míg egy állandó kolozsvári lakcímmel rendelkező családnak nem. Az ügyről részletesebben itt írtunk.

Kolozsvár alpolgármestere Facebook-oldalán tájékoztatott: az önkormányzat közvitára bocsátotta a bölcsődei beiratkozások feltételeire vonatkozó szabályzatot. Új pontrendszert vezetnének be, amely elsősorban az állandó lakcímmel rendelkező kolozsváriaknak kedvezne. „Eszerint kolozsvári állandó lakcím esetén szülőnként 5 pont jár, egyszülős családok esetében 10. Ezzel szemben ideiglenes tartózkodási engedéllyel (flotant) rendelkező szülők 2-2 pontot, ugyanebben a helyzetben levő egyszülős családok 4 pontot kaphatnak” – közölte Oláh Emese.

„További 5 pont jár a gyesben nem részesült, de munkahellyel rendelkező szülő után, a gyesen lévő szülő pedig 5 pontot kap, ha szeptember 30-ig visszatér munkahelyére. Ha a szülők tanulnak (egyetemisták, mesteri vagy doktori képzésben vesznek részt) akkor újabb 5-5 pontot, egyedülálló tanuló szülő 10 pontot kap. Ha a családban az egyik szülő fogyatékkal él, 10 ponttal, egyedüli, fogyatékkal élő szülő esetén 20 ponttal egészül ki a pontszám. Ha a családban további iskolás kort el nem ért gyermeket nevelnek, gyermekenként 2 pont, ikrek vagy hármas ikrek esetén 5 pont jár” – sorolta a módosításokat.

A közvitára az észrevételeket, megjegyzéseket, hozzászólásokat július 12-ig várja az önkormányzat. További részletek a polgármesteri hivatal honlapján olvashatók

Az Európai Unióban Romániában van a legkevesebb bölcsődei hely, mindössze 32 ezret számolnak. A bölcsődék nagy része pedig nagyvárosokban működik. Portálunk nem rég annak járt utána, hogy az erdélyi városokban mekkora nehézséget okoz a bölcsődei helyek hiánya.

(Címlapfotó forrása: evz.ro

Kapcsolódók

Kimaradt?