Ezt lépte a minisztérium a szervátültetésre szoruló brassói fiatal halála után

Új ügyvezető igazgatója van az Országos Szervátültetési Ügynökségnek (ANT), az egészségügyi miniszter szerdán írta alá az Alexandra Anca Mureşan kinevezéséről szóló rendeletet. Sorina Pintea két nappal azután tette meg ezt a lépést, hogy meghalt egy tüdőátültetésre szoruló Brassó megyei fiatalember.

Az egészségügyi miniszter szerint a romániai transzplantációs tevékenység jobbá és átláthatóbbá tétele érdekében át kell szervezni az Országos Szervátültetési Ügynökséget. Közölte: bízik benne, hogy az új ügyvezető igazgatónak sikerül majd kialakítania egy olyan rendszert, amely a legjobb körülmények között működik, azoknak a pácienseknek az érdekében, akiknek az életük múlik a szervátültetésen.

„Ugyanakkor remélem, hogy mielőbb közvitára bocsátjuk a szervátültetéseket szabályozó új törvényt is. Minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg annak a fiatalembernek a drámája, aki elveszítette a betegséggel vívott harcot" - idézte Pinteát a minisztérium közleménye.

A kolozsvári Octavian Fodor Gasztroenterológiai és Hepatológiai Intézetnél dolgozó általános sebész, Alexandra Anca Mureşan Radu Deacot váltja az ANT élén. Az új ügyvezető igazgató kinevezése mellett a miniszter új igazgatóhelyettes kinevezésére is javaslatot tett. A miniszter ugyanakkor ismét nyomatékosította, hogy Romániának van érvényes megállapodása az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsere Szervezettel, de sosem volt annak teljes jogú tagja.

"Elkezdjük a tárgyalásokat, amelyek várhatóan elhúzódnak majd. Egyik tanácsadóm, Andrei Leşan orvos két alkalommal is járt már Budapesten, kapcsolatban áll az ottaniakkal, és arról tárgyalnak, hogy vegyék át ők azokat a pácienseket, akik esetében Romániában nincs lehetőség a szervátültetésre. Ez lesz az első lépés" - fogalmazott Pintea.

Ezen múlott Călin Farcaș élete?

Mint korábban írtuk, hétfőn meghalt a bukaresti Marius Nasta Intézetben egy 29 éves, Brassó megyei fiatalember, akinek szervátültetésre lett volna szüksége, de - a miniszter szerint - az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsere Szervezet egyetlen klinikája sem vállalta az ügyét. Sorina Pintea ugyanakkor kijelentette, Romániának „tökéletesen érvényes” megállapodása van az Eurotransplanttal, amelyet 2017-ben kötött meg.

A múlt év óta azonban Románia nem tartotta tiszteletben a tagsággal járó kötelezettségeket és hozzájárulásokat, így nem vált teljes jogú tagjává a szervezetnek. A vállalás értelmében ugyanis Romániának is kellett volna szerveket küldenie az Eurotransplant tagállamaiba, de ezt csak két hónappal ezelőtt kezdték el, amikor két átültethető tüdőt küldött Románia a szervezetnek – magyarázta a miniszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?