Hajszálon múlott a színtizes átlag a magyar végzősök közül legjobban teljesítő diák számára

Szinte színtizest, 9,95-ös átlagot írt az idei érettségin Portik Sándor-Szilárd, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum tanulója. A természettudományi osztály végzettje román nyelv és irodalomból, magyar nyelv és irodalomból és matematikából is hibátlan dolgozatot írt, egyedül biológiából kapott 9,8-as osztályzatot. Ezzel az eredménnyel országos szinten a magyar érettségizők közül a legjobban teljesített, Maros megyében pedig a 6. legmagasabb átlagot érte el. Telefonos villáminterjúnkban faggattuk Sándort az érettségi eredményeinek közzététele után, aki azt is elárulta: orvosnak készül, ezért a biológiára nagy hangsúlyt fektetett a felkészülés során.

Hogyan, mennyit készültél az írásbelikre? Mikor álltál neki a tanulásnak?

Igazából év közben is tanultam azokból a tantárgyakból, amelyek érettségire is kellettek, például felmérőkre. De leginkább abban a négy hétben tanultam, ami a tanév vége és az érettségi kezdete között volt. Az első két hétben nagyobb hangsúlyt fektettem a biológiára, mivel orvosira készülök, majd utána fogtam neki tanulni a többi tantárgyból is. Talán románból tanultam a legtöbbet, és utána magyarból.

A felkészülés napi hány óra tanulást jelentett?

Elég nehéz volt olyan szempontból, hogy a végén lehet, hogy egy kicsit rosszul osztottam be az időmet, mert volt olyan, hogy felkeltem már reggel nyolc óra körül és egyhuzamban hat-hét órát lehúztam, utána egy kis szünetet tartottam, majd folytattam megint a tanulást. De ezek szerint megérte.

Említetted, hogy úgy érzed, románból tanultál a legtöbbet. Ez a tantárgy volt a legnagyobb kihívás a számodra?

Igen, mert azt vettem észre főleg a felkészülés alatt, hogy a magyarhoz viszonyítva a román nagyon magolós tantárgy. Inkább meg kellett tanulni mindent, míg magyarból csak kellett legyen fogalmad a dolgokról, és úgy tudtál magadtól is írni. Románból ez nem működött annyira könnyen.

Számítottál arra, hogy szinte színtizesed lesz? Fontos volt számodra, hogy minél magasabb átlagot szerezz?

Nem számítottam arra, hogy épp ennyire magas lesz az átlagom. Talán, amiből számítottam rá, hogy lehet, meglesz a tízes, az a matek volt, és a biológia, de ott valamit elrontottam, és nem jött össze. Magyarból meg azért nem gondoltam, hogy meglesz a tízes, mert az első tételben a verset, amit kaptunk, nem nagyon szerettem, és úgy gondoltam, hogy nem értelmeztem eléggé jól. De úgy látszik, összejött.

A felkészülés alatt nem gondoltam arra, hogy nagyon nagy kell legyen a jegyem, mivelhogy a felvételimhez annyira nem számít az érettségi átlag, csak tíz százalékot. Ezért inkább a biológiára fektettem a hangsúlyt, és azon gondolkodtam, hogy az kell majd igazán jó legyen a felvételihez.

Orvosira Marosvásárhelyre készülsz, a MOGYE-ra?

Igen.

És a felvételire való felkészülést már elkezdted?

A tizenkettedik osztályban folyamatosan készültem, most már csak próbálok ismételni, és a kieséseket javítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?