Az árvízkárosultak megsegítésére hoz sürgős intézkedéseket a kormány

Az árvíz sújtotta közösségek támogatására dolgozott ki intézkedéscsomagot keddi operatív ülésén a kormány. Az intézkedések egy részét már a következő kormányülésen elfogadják, ezek egy része az árvíz által sújtott személyek és közösségek megsegítésére irányul, másoknak megelőző jellegük van.

A kormány célja biztosítani az életbevágóan fontos cikkeket, mint az ivóvíz, élelmiszer, az újjáépítéshez szükséges építőanyagok, valamint mobil lakóházak azok elszállásolására, akiknek otthonát súlyosan károsította az ár.

Elsődleges továbbá az utak járhatóvá tétele, az elszigetelt falvak hozzáférhetőségének biztosítása, oltóanyagok leszállítása A típusú hepatitisz- és tetanuszfertőzés ellen, a víz mielőbbi kiszivattyúzása a lakásokból és udvarokból és a háziállatok takarmánnyal való ellátása. A rövid- és középtávú meteorológiai előrejelzések figyelembevételével ugyanakkor a hatóságok tervezik a töltések megerősítését és árvízvédelmi gátak emelését.

Viorica Dăncilă kormányfő ugyanakkor arra kérte az ifjúsági és sportminisztert, hogy találjon megoldást az árvízsújtotta lakóházakból kimenekített gyerekek ingyenes táboroztatására.

A kormány az európai szolidaritási alaphoz tervez folyamodni az árvízkárosultak megsegítésére.  

Kapcsolódók

Kimaradt?