Hiába gyűlt össze 200 ezer euró, a bürokrácia a halálba küldte a brassói fiatalembert

Hiába sikerült összegyűjtenie az életmentő műtétre 200 ezer eurót, a bürokrácia és az állam nemtörődömsége miatt meghalt egy sürgős tüdőátültetésre szoruló Brassó megyei fiatalember.

A 29 éves Călin Fărcaş korábban azzal vált országosan ismertté, hogy tolószékben, oxigénpalackhoz kötve tüntetett Brassóban a barátaival körülvéve az élethez való jogáért. Ennek oka az volt, hogy Romániában nincs olyan klinika, ahol tüdőátültetést hajtanak végre, külföldi műtétre pedig nem volt pénze.

Miután ügye sajtónyilvánosságot kapott, a magas tüdővérnyomásban szenvedő fiatalember támogatására kevesebb mint két hét alatt 200 ezer euró gyűlt össze. Ez a pénz bőven elegendő lett volna a külföldi életmentő műtét fedezésére, csakhogy Călin Fărcaş újabb akadályokba ütközött.

Kiderült, hogy a műtétet Európában nem lehet végrehajtani, mert Romániának nincs megállapodása az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsere Szervezettel, így az európai klinikák elutasították volna a sebészeti beavatkozást. A fiatalember családjának választása ezért egy indiai klinikára esett.

Ám a műtét így is hosszadalmas bürokratikus előkészítést igényelt, Călin Fărcaş egészségi állapota pedig közben folyamatosan romlott. A szervezete már nem is bírt volna ki egy hosszú repülőutat. A fiatalembert a hét végén szállították válságos állapotban egy bukaresti kórházba, hétfő este pedig elhunyt.

Szülei a román egészségügyi minisztériumot okolják gyermekük elvesztéséért. A Pro TV megkereste az ügyben Sorina Pintea minisztert, aki elmondta: ahhoz, hogy Románia csatlakozhasson az Eurotransplanthoz, előbb a hazai szervátültetési ügynökséget kellene átszervezni, ami azonban még nem történt meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?