FRISSÍTVE - Plágiumügy: Magyari Nándor László elismerte, hogy hibázott

A BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet plénumának hétfői ülésén a plágiummal vádolt Magyari Nándor László elismerte, hogy hibázott, elnézést kért ezért – számolt be a Maszolnak Veres Valér intézetvezető. További lépéseket nem terveznek az egyetemi oktató ellen. FRISSÍTÉS: Horváth István közölte, hogy részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Veres Valér közlése szerint a Kisebbségkutató Intézet vezetője, Horváth István által a napokban feltárt, 2012-ben történt plágiumügy azért került az ülés napirendjére, mert a két tanszék munkatársai „szerették volna a helyükre tenni a dolgokat”. Mint fogalmazott, miután a Magyar Nándor elleni vádak nyilvánosságra kerültek, „nagyon sok volt a ködösítés”, ami sértette az intézet jó hírnevét.

Veres Valér emlékeztetett: a plágiumvádak egy egyetemen kívüli projekthez kapcsolódnak. „Így legfeljebb tangenciálisan érintik az intézetet, hiszen két kollégáról van szó” – magyarázta. Az intézetvezető emlékeztetett arra is, hogy ebben az ügyben annak idén már lefolytatott egy hivatalos eljárást a projektet megrendelő konzorcium, és a vádakat már akkor tisztázták.

Az intézet plénumának hétfői plénumán ennek az eljárásnak a részleteit ismerték meg az oktatók, többek között azokat a lépéseket, amiket már annak idején az érintett projekt vezetői megtettek az akkori hiba jóvátétele érdekében. „A projekt vezetői már akkor elnézést kértek egy pontosításban a sértett féltől, Horváth Istvántól” – mondta Veres Valér.

Kérdésünkre, terveznek-e további lépéseket Magyari Nándor László ellen, az intézetvezető kijelentette: ennek az egyetemen kívüli, régebbi ügynek „elsősorban erkölcsi vonzata van”, nem áll szándékukban meg nem történtté nyilvánítani, de ugyanazoknak a vádaknak a kivizsgálásáért kétszer nem indítanak eljárást. „Ismétlem, az érintett konzorciumon belül az ügyet már kivizsgálták” – hangsúlyozta Veres Valér.

A hétfői ülés után az intézet egy közleményt is kiadott, amelyben megerősítették azt a korábbi álláspontjukat, miszerint: nem tartják elfogadhatónak a plágium egyetlen formáját sem. „Minden szöveg másoktól való jogtalan átvétele, annak a látszatát, érzetét keltve, hogy saját szöveg volna, plágiumnak minősül. A plagizálás nem relativizálható: a szöveg típusától, műfajától és kommunikációs mezőnyétől és referencia rendszertől függetlenül egyformán plágium” – olvasható a közleményben.

FRISSÍTÉS: Horváth István megkeresésünkre közölte, hogy részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?