Még nem múlt el az árvízveszély Erdélyben

Három megyére másodfokú, nyolc megyére elsőfokú árvízkészültséget rendelt el az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) hétfőn.

A narancssárga, másodfokú riasztás kedd délután 16 óráig érvényes az Olt Kovászna és Brassó megyei szakaszára, és a Prut Botoşani megyei szakaszára.

A sárga, azaz elsőfokú riasztás az Olt Kovászna, Brassó és Szeben megyei szakaszára, a Szeret Bákó, Vrancea és Galac megyei szakaszára, a Prut Botoşani megyei és a Jijia folyó Botoşani és Iaşi megyei szakaszára érvényes kedd éjfélig.

Maros megyében is károkat okozott az áradás

Szászkézden és Héjjasfalván 19 házat és 55 gazdasági épületet öntött el a víz, hét személyt menekítettek ki a hatóságok. A szombati áradásokat követően a Maros megyei prefektúra csapatai végeznek kárfelmérést.

Nagy Zsigmond alprefektus közölte: Héjjasfalván 19 ingatlant, 55 gazdasági épületet, két üzletet, öt pallót, egy kilométer utat, 19 kertet, 35 kutat érintett az árvíz és 123 állatot pusztított el. „Hét személyt menekítettek ki az ár elől, akiket az önkormányzatnak sikerült elszállásolnia” – fogalmazott.

Szászkézden három hidat és egy pincét tett tönkre az áradás. „Mi ennyivel megúsztuk más megyékhez képest, de kellemetlen a helyzet azok számára, akik átélték ezeket az eseményeket” – tette hozzá az alprefektus. Nagy Zsigmond elmondta, csütörtökig befejezik a károk felmérését.

Kapcsolódók

Kimaradt?