Több pénz jut a bölcsődéknek az RMDSZ javaslatára

Állami támogatásban részesülnek ezután a bölcsődék, ugyanis a szenátus végső döntéshozóként elfogadta az RMDSZ törvénytervezetét. Már csak Klaus Johannis kell kihirdesse a jogszabályt ahhoz, hogy érvénybe lépjen.

2019-től már nem csak önkormányzati feladat lesz a bölcsődék finanszírozása, a központi költségvetésből is fordítanak majd az óvoda előtti oktatási intézményekre. „Romániában a három év alatti gyerekek mindössze 3 százaléka jár bölcsődébe, ezzel utolsó helyen állunk európai uniós szinten. A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy prioritás kell legyen a bölcsődei oktatás helyzetének javítása, ösztönözni kell a helyek számának növelését, új bölcsődék létrehozását. Ezt pedig csak úgy lehet, ha életképes és megvalósítható finanszírozási megoldást biztosítunk” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hétfőn,  azt követően, hogy a felsőház plénuma döntőhozó fórumként elfogadta a Szabó Ödön képviselő által kidolgozott törvénytervezetet.

Novák Csaba Zoltán szenátor elmondta, az RMDSZ álláspontja szerint a bölcsődehiányra egységes, koherens állami politikára van szükség, nem lehet ezt a problémát továbbra is kizárólag az önkormányzatok feladatának tekinteni: „Jelenleg Romániában kevesebb, mint negyven önkormányzat működtet állami fenntartásból bölcsődéket, ezek többsége nagyvárosokban található. Városi környezetben is sokkal nagyobb lenne az igény bölcsődei helyekre, több ezer kérés kerül fel a várólistákra. Falvakban pedig még ennél is rosszabb a helyzet. A gyerekvállalást csak úgy lehet ösztönözni, ha támogatjuk a kisgyerekes családok boldogulását, ha segítjük az anyák visszatérését a munkapiacra. Ehhez pedig országszerte több bölcsődei hely kell” – hangsúlyozta az RMDSZ oktatásügyi szakpolitikusa. Kifejtette, a szövetség törvénytervezete értelmében ezután normatív finanszírozásban részesülnek a bölcsődék az állami költségvetésből, ami jelentős támogatást jelent majd ezen intézmények működtetésére.

Portálunk nem rég annak járt utána, hogy az erdélyi városokban mekkora nehézséget okoz a bölcsődei helyek hiánya. Külön cikkben foglalkoztunk a Kolozsváron tapasztalt nehézségekkel, ahol háromszoros a túljelentkezés a bölcsődei helyekre. Székelyföldön és a Partiumban pedig különböző szigorú jelentkezési kritériumokat fogalmaztak meg abból a célból, hogy csökkentsék a túljelentkezést.

“Mostanáig kizárólag az önkormányzatok feladata volt a bölcsődék finanszírozása. Ez jelentős anyagi megterhelést jelent a nagyvárosok számára is, és gyakorlatilag ellehetetlenítette a bölcsődék működtetését a kisvárosokban, községekben, hiszen nem rendelkeznek kellő anyagi forrással erre a célra. Ezért az RMDSZ prioritásnak tartotta az óvodák és iskolák esetében alkalmazott normatív finanszírozási rendszer kiterjesztését a bölcsődékre is. Az egy gyerekre kiszámolt alapot a tanügyminisztérium feladata lesz meghatározni és utalni az önkormányzatoknak” – magyarázta Novák Csaba Zoltán.

Az RMDSZ szenátora hangsúlyozta, a törvénytervezet azáltal is igyekszik ösztönözni a bölcsődék számának növelését, hogy az önkormányzatokon túl lehetőséget biztosít a civil szervezeteknek, egyházaknak, jogi személyiségeknek, hogy létrehozzanak óvoda előtti oktatási intézményeket, majd ezek is állami normatív finanszírozásban részesüljenek.

Novák Csaba Zoltán kiemelte a törvénytervezet egy másik pozitív hozadékát is, amely szerint a bölcsődei nevelők, óvópedagógusok állásait ezután a tanügyminisztérium finanszírozza, és lehetőségük lesz szakmai fejlődésre is.

Kapcsolódók

Kimaradt?