Nem várt fejlemény Aradon: visszavonta keresetét a prefektusi hivatal

Az Arad Megyei Prefektusi Hivatal visszavonta a bíróságon benyújtott keresetét, amit a kormánymegbízotti hivatalnak és a polgármesteri hivatalnak otthont adó Közigazgatási Palota, a köznyelvben városházaként emlegetett épület tulajdonjogának a tisztázására indított.

Erről Florentina Horgea kormánymegbízott sajtóközleményben értesítette a nyilvánosságot szerda kora délután, miután előző nap Gheorghe Falcă nemzeti liberális párti polgármester az ingatlan „államosításáról” beszélt, sőt a helyi tanácsosok többségét adó liberális párt tüntetést is szervezett a megyeszékhelyen a prefektus ellen, úgymond a városháza védelmében.

Florentina Horgea prefektus azzal indokolta a június 15-én benyújtott bírósági kereset visszavonását, hogy „az elmúlt huszonnégy órában félretájékoztatási lavina indult el” és „egyesek politikai haszonszerzésre, saját népszerűségük növelésére használták fel a prefektúra kezdeményezését, amelynek célja pedig csak a jogi helyzet tisztázása volt”.

Horgea reményét fejezte ki, hogy a pertől való elállás a bizonyíték: nem az ingatlan „elállamosítása” vagy a helyi önkormányzat ellehetetlenítése volt a céljuk, hanem csupán a kettős jogviszony tisztázására, a fennálló anomáliák feloldására kerestek törvényes megoldást. Jelenleg ugyanis több kormányhatározat is érvényben van, s némelyik szerint az 1875-től városházaként működő épület az állam, mások szerint Arad város közvagyonának számít.

A prefektus arról is tájékoztatott, hogy a közeljövőben több közmeghallgatást is szerveznek a közintézmények és a politikai pártok, valamint a civil és a tudományos szféra bevonásával, hogy közösen találják meg az épület jogállása tisztázásának higgadt módját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?