Mitől fiatalbarát egy város? – konferenciát tartottak az ifjúsági fővárosok

Ifjúságpolitikákról, ifjúsági részvételi költségvetésről és a fiatalok helyes megszólításának előnyeiről esett szó a június 22-én szervezett Európai Fiatalbarát Városok konferencián Thessalonikiben. A konferenciát a Com’On Europe program és az Európai Ifjúsági Fővárosok Hálózata szervezte, amelyeknek koordinátora a kolozsvári PONT Csoport.

A konferenciának helyet adó Thessaloniki 2014-ben viselte az Európa Ifjúsági Fővárosa címet, és a vele járó jótékony hatások azóta is érződnek a városban, emelte ki Babis Papaioannou házigazda. A konferenciára Yiannis Boutaris polgármester is üdvözletét küldte és üzenetében hangsúlyozta: Thessalonikiben ifjúsági részvételi költségvetést vezetnek be, a program pedig kísérleti lesz, több görög város is követni fogja.

Farkas András, az Európai Ifjúsági Fővárosok Hálózatának főtitkára és a Com’On Europe program koordinátora annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a fiatalokat azokon a csatornákon, abban a hangnemben szólítsák meg, amelyeket ők is magukénak éreznek. Kristen Aigro, az Európai Ifjúsági Fórum alelnöke ki is emelt néhány olyan közéleti eseményt a közelmúltból – pl. nagy-britanniai választások –, amikor a fiatalok megszólítása kézzelfogható eredményekkel, ebben az esetben szavazatokkal járt. Manel Sanchez, az Európai Ifjúsági Kártya Egyesület igazgatója a nemzetközi programjukról beszélt, amellyel minden fiatalt meg akarnak szólítani, a kártya nyújtotta kedvezményeket pedig jelenleg több mint hétmillió európai fiatal élvezheti. Carlos Santos a 100% Fiatal Város programkoordinátora azokat a lépéseket mutatta be – ifjúságpolitikák kidolgozása, a fiatalok pénzügyi és munkaerőpiaci támogatása, stb. -, amelyek megtételével egy város úgymond száz százalékban fiatal lehet.

Kolozsvár részéről Ovidiu Cîmpean mutatta be a város azon törekvéseit, amelyek a smart city koncepciójához viszik közelebb a várost, a korszerű közvilágítástól az összehangolt jelzőlámpákon át az online és sms-ben fizethető díjakig, illetékekig. Mauro Capella Torino térrendezését emelte ki, amelyben nagy hangsúlyt fektetnek elhagyatott terek, pl. korábbi ipari létesítmények újjáélesztésére, amelyeket a fiatalok használni tudnak. Mushfig Jafarov Ganja sportéletéről beszélt, az azeri város jövőre Európa Sportfővárosa lesz, a lakosságnak pedig egynegyede űz valamilyen sportot. Željko Milovanovič Maribor képviseletében szólalt fel, és azt vázolta fel, hogy egy egyszerűnek tűnő, a város eseményeit összegző weboldal milyen hasznosnak és látogatottnak bizonyult az elmúlt években. Várna, a tavalyi főváros fél évvel a cím átadása utáni helyzetét, amelyben továbbviszik az ifjúsági projekteket, Mircho Stoykov Hristov mutatta be.

A konferencia előtt a PONT Csoport és az UNESCO Thessaloniki Ifjúsági Klubja villámfelmérést végzett arról, hogy milyennek látják a fiatalok a városukat. Az online kérdőívet néhány nap alatt 609 fiatal töltötte ki, és a legszembetűnőbb eredmény az volt, hogy nagyon magas arányban (több mint 80%) gondolták úgy, hogy városuk fiatalos. Ilyen magas arány a más ifjúsági fővárosokban és romániai városokban végzett közvélemény-kutatások egyikében sem szerepelt még.

A COM’ON Europe projekt célja kialakítani egy olyan keretrendszert európai városok számára a részvételi költségvetéshez, amelyben a fiatalokra nemcsak alkotókként és kezdeményezőkként, hanem döntéshozókként is tekintenek. Ugyanakkor együttműködési platformot is biztosít olyan városok számára, ahol ilyen részvételi költségvetési folyamatokat már bevezettek vagy terveznek bevezetni. A projekt koordinátora a kolozsvári PONT Csoport, amely más partnerszervezetekkel dolgozik együtt. A projekt minden partnere viselte, vagy viselni fogja az Európa Ifjúsági Fővárosa címet: Torino 2010-ben, Braga 2012-ben, Maribor 2013-ban, Thessaloniki 2014-ben, Kolozsvár 2015-ben, Várna 2017-ben volt, Cascais pedig 2018-ban ifjúsági főváros. A partnerek aktív tagok az Európa Ifjúsági Fővárosa Hálózatban és mindegyikük EU-tagállamban található.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?