Egy sor kéréssel fordultak a kormányhoz az ország legerősebb egyetemei

Az Universitaria Konzorcium képviselői követelik a tanügyminisztériumtól, hogy tegyen lépéseket a minőségi felsőfokú oktatás finanszírozása, a doktori iskolák újbóli kiértékelése és az egyetemek új rangsorolási kritériumainak leszögezése érdekében.

A konzorcium június 22-én és 23-an ülésezett a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen, és ez alkalomból tagjai arra a megállapításra jutottak, hogy teljes mértékben szét kell választani a politikától a Rektorok Országos Tanácsát, és meg kell változtatni az említett testület szavazási rendszerét. A Rektorok Országos Tanácsának ugyanis az is a feladatköréhez tartozik, hogy az egyetemek érdekeit képviselje a politikummal és a civil szférával való párbeszédben, így tagjainak semmiféle politikai tevékenységben nem szabad részt vállalniuk – írja az Agerpres.

Az Universitaria Konzorcium tagja a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Bukaresti Egyetem, a iaşi-i Alexandru Ioan Cuza Egyetem, a temesvári Nyugati Egyetem és a bukaresti Gazdaságtudományi Akadémia.

Az egyetemek finanszírozása körül felmerült vitákkal kapcsolatban az aláírók amellett foglaltak állást, hogy a kormány legutóbbi döntései nem szolgálják az egyetemek érdekeit és fejlődését, ezért kérik a pénzügyminisztert, járuljon hozzá, hogy az egyetemek rendelkezhessenek önállóan saját bevételeikkel. Tiltakoznak azon pénzügyminisztériumi követelmény ellen, hogy költségeiket lecsökkentsék tíz százalékkal a 2017-es évhez viszonyítva, és kérik, hogy az Universitaria Konzorcium aktív szerepet kapjon a tanügyi törvényt módosító tervezet kidolgozásában.

Azt is követelik, hogy a júliusi felvételi során betöltetlenül maradt egyetemi helyeket a Konzorciumhoz tartozó felsőoktatási intézmények kapják meg, mert ezek beiskolázási helyeinek számát áprilisban lecsökkentette a minisztérium.

(Címlapfotó forrása: adevarul.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?