Polgármesteri mérleg: tíz év alatt megváltozott Sepsiszentgyörgy

„Az elmúlt tíz évben szerethetőbb és élhetőbb lett Sepsiszentgyörgy, amely ideális hely családok számára” – összegzett Antal Árpád polgármester a csütörtöki  sajtótájékoztatójánn, amelyen megvonta az elmúlt évtized mérlegét. Június 20-án, szerdán volt ugyanis pontosan tíz éve, hogy 32 évesen letette első polgármesteri esküjét. Elmondta, hogy beszámolóját hamarosan közzéteszi a városháza honlapján, de ki is nyomtatják és eljuttatják minden sepsiszentgyörgyi családnak.

Antal Árpád szerint minden városban más-más korosztály érzi jól magát, Sepsiszentgyörgyön a gyerekes, fiatal családok tudják jól érezni magukat, figyelembe véve a kulturális, szabadidős és sportolási lehetőségeket. Az önkormányzat azon igyekszik, hogy olyan szolgáltatásokat építsen ki, amely a fiatal családoknak kedvez, és jó irányba haladnak, hogy ez sikerüljön. A polgármester úgy véli Sepsiszentgyörgy nehezen tud megfelelő ajánlatot kínálni a nagyon fiatalok számára, például szórakozóhelyek tekintetében nem áll túl jól a város. Kolozsváron van százezer egyetemista és pezsgőbb az éjszakai élet, ezzel Sepsiszentgyörgy nem tudja felvenni a versenyt. Cél viszont az, hogy az egyetemi évek után, családalapításkor válasszák Sepsiszentgyörgyöt, térjenek vissza a helybéliek és jöjjenek mások is.

A polgármester megköszönte a városlakók bizalmát és a konstruktív kritikákat is munkájával kapcsolatban. Mmegítélése szerint van fejlődés és alapvetően jó a hangulat a városban, ezt azok érzékelik, akik ritkábban jönnek Sepsiszentgyörgyre, vagy más városból érkeznek. Antal Árpád szerint a város megújult főtere az a hely, ahol a hangulatot le lehet mérni, oda bejönnek a családok a lakónegyedekből is, éppen ezért rendszeresen szerveznek a főtéren szórakoztató, kulturális és sporteseményeket. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat olyan szerepeket is vállal, amelyek nagyobb városokban a magánszféra feladata, ilyen például a mozi, strand és sípálya felújítása és működtetése.

„Ezek a tevékenységek nem nyereségesek, de ha azt akarjuk, hogy egy 50 ezres városban létezzenek, az önkormányzatnak kell felvállalnia” – mondta Antal Árpád, aki szerint ezek a pénzek sok esetben az infrastruktúra fejlesztésből hiányoznak. „Egyensúlyt akarunk teremteni az infrastruktúra és a közösségépítés között. Érdekel a járda is, de az is, hogy tíz-húsz év múlva ki fog járni ezeken a járdákon” – jelentette ki. Hozzátette: folyamatban van a közszállítás teljes felújítása, szeretnék átalakítani az Őrkő roma negyedet, új székházat építenek a színháznak, felújítják a tanintézmények épületeit és műemlék épületeket, illetve van pótolni valójuk a városhoz tartozó Kilyén és Szotyor fejlesztésében is.  

Egyik kézzel védekeztek, másikkal építettek

Antal Árpád elmondta, büszke arra, hogy az elmúlt tíz évben nem kötöttek kompromisszumot a városfejlesztés rovására, népszerűtlen döntéseket is bevállaltak, ha meg voltak győződve, hogy az jó a városnak, ilyen volt többek között a közművesítés teljes felújítása és kibővítése vagy a főtér kialakítása. Tiszta, rendezett a város, tele van virágokkal, rendezettek a zöldövezetek, amiket a lakók már megszoktak, sok esetben nem veszik már észre.

Rámutatott: sokan bírálták, hogy a főtérre nagyobb figyelmet fordítottak mint a lakónegyedekre, holott ez nem igaz, mert a pénzek öt-tízszeresét költötték a városszéli fejlesztésekre, aszfaltozásra, csatornázásra, közvilágítás felújítására, eltüntették az oszlopokon húzódó kábelrengeteget, épületeket szereztek meg, újítottak fel és építettek (pl. Sepsi Aréna, Vadászati Múzeum, Művész Mozi, sugásfürdői létesítmények, strand, szépmezői Ipari Park), intézményeket alapítottak (Erdélyi Művészeti Központ, Székelyföldi Vadászati Kiállítás, Design Bank).      

Sepsiszentgyörgyön gondot jelent a parkolás, hiszen tíz év alatt megkétszereződött az autók száma, viszont a város területe nem lett nagyobb. Antal Árpád szerint ezért komoly kihívást jelent a parkolási gondok megoldása. Ugyanakkor leszögezte: a lakónegyedi parkolók bérbe adása vagy a városközponti parkolóhelyek fizetőssé tétele nem föltétlenül a bevételről szólt, hanem arról, hogy rendet teremtsenek. „Az a tapasztalat, hogy mindenki támogatja a rendrakást, de csak addig amíg az az általa okozott rendetlenséget nem érinti” – mondta a polgármester.

Antal Árpád kifejtette: sokan mindent az önkormányzattól várnak el, de például munkahelyteremtésben korlátozottak a lehetőségeik. Viszont fontosnak tartja, hogy az önkormányzat által megépített létesítmények folyamatokat indítanak el. A szépmezői Ipari Park létesítéséről szóló pályázatot még 2010-ben adták le, és csak tavaly kapták meg a státust, hét évet kellett várni egy papírra. Az ipari park még gyermekcipőben jár, de folyamatosan növekedik.

Sikertörténet a Sepsi OSK

A polgármester kiemelte, hogy Sepsiszentgyörgy ötvenezres város, de van egy többszörösen országos bajnok Sepsi SIC női kosárlabda csapat és első ligás focicsapat. Utóbbi egy ember (Diószegi László) álma volt és indította el, A Sepsi OSK sikertörténet lett, ebben sok mindenkinek benne van a munkája és lobbija. A Sepsi Aréna megnyitását követően beindított „Bevezetés a sportba” program révén három évfolyam közel 2000 tanulóját mozgatta meg. Egy évfolyamban 650 körüli diák jár Sepsiszentgyörgyön, holott vannak nagyobb városok, ahol nincs ennyi gyerek egy évfolyamon. Mindez azt jelzi, hogy van a városnak jövője és ezt a profilt szeretnék erősíteni.

„Az elmúlt tíz évben folyamatos nyomás alatt dolgozunk, egyik kezünkkel védekeztünk, a másikkal építkeztünk, így lesz ez a következő évtizedekben is” – mondta a polgármester, aki felidézte: a 80’-as évek betelepítési hulláma azt a célt szolgálta, hogy a városban megváltoztassák az etnikai arányokat. Véleménye szerint a román államhatalom az elmúlt 28 évben sem mondott le erről a szándékáról, a bukaresti látható és láthatatlan elit célja most is az, hogy az erdélyi városokban visszaszorítsa a magyar jelenlétet, véli Antal Árpád.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?