Képviselőház: nehezebb lesz megszüntetni kisebbségi iskolai osztályokat

Az RMDSZ kezdeményezésére szerdán első házként tárgyalták a képviselők az oktatási törvénynek azt a módosítását, amelynek értelmében ezentúl csak akkor szüntethetnek meg vagy szervezhetnek át kisebbségek nyelvén működő osztályokat, ha az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalával együttműködő kisebbségi tanács, vagy az adott kisebbséget a parlamentben képviselő szervezet a beleegyezését adta.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese elmondta, azért volt szükség erre a kezdeményezésre, mert többször szembesültek azzal az állapottal, hogy törvényesen működtek a magyar tannyelvű osztályok, mégis a szaktárca ezek átszervezéséről vagy megszüntetéséről döntött.

„Ezentúl lehetőségünk lesz arra, hogy szakmai és törvényes érvek mellett megvétózzuk ezen, kisebbségi nyelven működő osztályok átszervezését, megszüntetését” – taglalta a Bihar megyei parlamenti képviselő. Az RMDSZ oktatásügyi szakpolitikusa rámutatott a módosítás egy újabb aspektusára is, amely arra kötelezné a tanügyminisztériumot, hogy minden tanév végétől számított három hónapon belül éves jelentést bocsásson ki a romániai, egyetem előtti oktatási rendszerről.

A kezdeményezésről a végső döntést a szenátus hozza meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?