FRISSÍTVE - Szigorítanak a szociális segélyhez való hozzájutás feltételein

Döntő házként, 274 támogató, 4 ellenszavazattal és 2 tartózkodással elfogadta a képviselőház azt a tervezetet, amelynek értelmében elveszíti a szociális segélyt az a munkanélküli, aki visszautasít egy felajánlott munkahelyet. FRISSÍTÉS: Az RMDSZ közlése szerint a frakció azért támogatta a törvénytervezetet, mert az eddigi tapasztalat szerint nagyon sokan visszaéltek a szociális juttatást szabályozó törvény megengedő előírásaival.

A garantált minimálbérre vonatkozó 2001/416-os törvényt módosító tervezet értelmében nem lesz jogosult a szociális segélyre az a munkanélküli, aki visszautasít egy felajánlott állást, vagy nem hajlandó a munkaerő-elhelyezési irodák által szervezett programokon, képzéseken részt venni.

Aki elvesztette a szociális segélyhez való jogát, az az erre vonatkozó határozat megszületésétől számított 12 hónap múlva kérvényezheti ismét a támogatást. Az elfogadott javaslat azt is előírja, hogy a segély összegének megfelelő munkát kell végeznie a helyi közösség érdekében, a polgármester felkérésére annak, aki felnőtt, munkaképes és részesül a támogatásban. Amennyiben az illető maradandóan vagy ideiglenesen munkaképtelen állapotban van, a kiosztott munkát a segélyben részesülő család más, munkaképes tagjainak kell elvégezniük.

A polgármestereket is érinti

Az államfő kihirdetésére váró jogszabály a polgármesterek számára is megszabja a tennivalókat a helyi munkaerő kiaknázása érdekében. Az elöljáróknak összesíteniük kell a helyi jogi és magánszemélyektől, családi vállalkozásoktól érkező munkaerő-igényléseket, és az idénymunkákra be kell osztania a szociális támogatásban részesülő személyeket. A beosztást tartalmazó listát ki kell függesztenie a polgármesteri hivatalban. Az az elöljáró, aki nem teljesíti ezt a feladatát, ezertől ötezerig terjedő bírságban részesül.

Amennyiben a szociális segélyben részesülő családok munkaképes tagjai egymás után kétszer visszautasítanak egy felajánlott szezonális munkalehetőséget, elveszítik a segélyhez való jogukat. Ez alól kivételt képez az, aki a területi munkaerő-elosztó ügynökség szakmai képzésében vesz részt.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által beterjesztett indítványt döntő fórumként fogadta el szerdán az alsóház.

FRISSÍTÉSCsép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a képviselőház munkaügyi bizottságának titkára elmondta, hogy a képviselőházban megszavazott törvény értelmében ezentúl  a ténylegesen rászorulók részesülnek szociális segélyben. Az eddigi tapasztalat ugyanis az volt, hogy nagyon sokan visszaéltek a szociális juttatást szabályzó törvény megengedő előírásaival.

Csép Éva Andrea elmondta, ezentúl a szociális segélyre jogosultak, akik munkaképesek, kötelesek lesznek elsőre elfogadni a felajánlott munkahelyet, és részt venni a felajánlott szakmai képzésen, ellenkező esetben elveszítik a jogosultságukat a szociális segélyre. 

„Számos olyan helyzettel találkozunk nap mint nap, amikor olyan emberek jutnak szociális segélyhez, akik nem lennének jogosultak egy nyugati országban erre az összegre, folyamatos visszaéléseket tapasztalunk. Éppen ezért egy hatékonyabb törvényes keretet dolgoztunk ki. Ennek értelmében, amennyiben egy szociális segélyre jogosult egyszer visszautasít egy felajánlott munkahelyet, azonnal 12 hónapra megszűnik a jogosultsága a szociális segélyre. Egy év után újra kérheti, azonban figyelembe veszik  az ez idő alatt kifejtett tevékenységét: részt vett-e az ingyenes képzéseken, keresett-e munkát stb.” – idézte a képviselőt a szövetség szerdai hírlevele.

Kapcsolódók

Kimaradt?