Bűncselekménynek minősül ezentúl az antiszemitizmus

Szerdai ülésén 257 szavazattal és egy tartózkodás mellett, döntő fórumként fogadta el a képviselőház az antiszemitizmus megelőzésére és leküzdésére irányuló törvénytervezetet.

A kihirdetés előtt álló törvény értelmében az antiszemitizmus alatt a zsidók gyűlölete, az ellenük irányuló verbális és fizikai gyűlöletkeltő megnyilvánulás, a zsidók vagy nem zsidók és tulajdonuk, közösségi intézményeik és zsinagógáik ellen irányuló megnyilvánulások értetődők.

Szigorú büntetések

Ezentúl bűncselekménynek minősül, és háromtól 10 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az antiszemita jellegű szervezetek alapítása, támogatása vagy ez ezekhez való csatlakozás. Emellett három hónaptól három évig tartó börtönbüntetéssel sújtható, illetve bizonyos jogok megvonásával jár, ha egy személy antiszemita elveket, koncepciókat vagy doktrínákat hirdet nyilvánosan.

Emellett bármilyen antiszemita jellegű anyag nyilvános terjesztése vagy kiadása egy évtől öt évig terjedő börtönbüntetést von maga után, és bizonyos jogok megvonását. Antiszemita szimbólumok készítése, árusítása, terjesztése és birtoklása három hónaptól három évig sújtható börtönbüntetéssel. Ugyanígy büntethető az antiszemita szimbólumok nyilvános használata is.

Nem minősül azonban bűncselekménynek, ha művészi, tudományos, kutatási vagy oktatási célokkal használják ezek a szimbólumokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?