Elűznék egy Bihar megyei magyar falu lakói a köztük élő marokkói menekülteket

Fellázadt a 75 százalékban magyarok lakta Bihar megyei község, Paptamási közössége amiatt, hogy hetek óta a településükön él három afrikai menekült. A helyiek tettlegességet is kilátásba helyeztek, ha a három marokkói állampolgár nem távozik. A „béke kedvéért” a község RMDSZ-es vezetése meggyőzte a Romániában törvényesen tartózkodó menekülteket elszállásoló helyi panzióst, rakja ki a vendégeit.

A három marokkói állampolgár – két fiatalember és egy nő – körülbelül két és fél hónapja érkezett a magyar határtól hét kilométerre található Paptamásiba – tudtuk meg Major Lóránt alpolgármestertől. Menedékkérelmüket pozitívan bírálta el a román állam, legálisan tartózkodnak az országban, 2019 áprilisáig szóló tartózkodási engedélyük van. Így senki sem akadályozhatja meg őket abban, hogy Romániában szállást, munkát keressenek, és ebben a hatóságok is segítik őket – magyarázta az elöljáró.

A három marokkóit a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik helyi tanácsosa, Petru Hodorog szállásolta el a település szélén lévő panziójában, Major Lóránt utólagos értesülése szerint egy alapítvánnyal kötött szerződés alapján. Egy darabig szinte tudomást sem vett róluk a falu, hiszen a helybéliek nem is futottak össze velük. Érkezésük híre azonban eljutott a község vezetőihez, akik riasztották a hatóságokat.

Az emberek féltették a biztonságukat

„Itt jártak a megyei rendőrségtől, a határrendészettől és a bevándorlási hivataltól is. Ellenőrizték a marokkóiak iratait, és mindent rendben találták. Ezért mi, a község vezetői nem láttuk problémásnak a jelenlétüket Paptamásiban” – idézte fel a történteket Major Lóránt. Az alpolgármester szerint a gondok két hete kezdődtek, amikor a három menekült elkezdett bejárogatni a faluba. Esténként felkeresték a községközpontban lévő üzletet, így a jelenlétükről a helybéliek tudomást szereztek.

„Megvették az ábécében, amire szükségük volt, és visszamentek a panzióba. Nem ácsorogtak az iskola környékén, nem ültek be a kocsmába, nem keresték az emberek társaságát. Tehát még csak potenciális veszélyt sem jelenthettek senkire. De amikor a paptamásiak látták, hogy közöttük járnak, megijedtek, el kezdték félteni a biztonságukat” – számolt be az elöljáró. A helyiek viszonyulását Major a magyarországi migránsellenes hangulattal magyarázza.

A híradóban látták, hogy a menekültek terroisták

„Esténként a paptamási emberek nézik a magyar televízió híradóját, és azt látják, hogy Nyugat-Európában a migránsok problémákat okoznak a helyi lakosságnak, nőket erőszakolnak meg, fosztogatnak, terjesztik az iszlám hitet, netán terrorcselekményekre vetemednek. Ez a kép alakult ki bennük a menekültekről, ezért nem csoda, hogy félnek tőlük” – magyarázta az alpolgármester.

Riadalmukat az emberek jelezték a község vezetőinek is, akik eleinte megpróbálták felvilágosítani őket arról, hogy a három marokkói állampolgár nem a zöld határon át jutott be embercsempészek segítségével Romániába, hanem repülőn érkezett, úti okmányokkal, és a törvényeknek megfelelően kért és kapott menedéket a román államtól – tájékoztatott Major Loránt. Ám ezek az érvek nem voltak meggyőzőek, egyre nagyobb volt a zúgolódás a faluban a menekültek jelenléte miatt.

Az alpolgármester elmondta, az indulatok a múlt hét elején korbácsolódtak fel, amikor két helyi vállalkozó felkereste a marokkóiakat elszállásoló PNL-s tanácsost, és felszólították, hogy tegye ki őket az utcára. „Petru Hodorog erre azt válaszolta: nem tesz ki senkit az utcára, sőt újabb hetven migránst hoz a faluba. Ez aztán olajat öntött a tűzre” – részletezte az előzményeket.

Hétfő délután a határidő

Major Lóránt szavai szerint a község szintén RMDSZ-es polgármesterével együtt szerették volna elkerülni, hogy tettlegességig fajuljon ez az ügy, annál is inkább, mert a múlt hét végére már tiltakozó tüntetést is kilátásba helyeztek a helyiek. Ezért meggyőzték a panzióst, bontson szerződést a marokkóiak szállását fizető alapítvánnyal, és tegye utcára őket. Petru Hodorog megígérte, hogy ez péntekig megtörténik, ám a menekültek nem távoztak.

„Eljött a hétvége, de a marokkóiak még mindig Paptamásiban tartózkodtak. Ma (hétfőn – szerk. megj.) megkerestem Petru Hodorogot, aki arra hivatkozott, hogy valamilyen papírokat nem sikerült elintéznie, de hétfő délután a marokkóiak el fogják hagyni a panziót” – számolt be az alpolgármester. Közölte: ha ez mégsem történik meg, szerdán falugyűlést tartanak, és közösen beszélik meg a helyiekkel a további lépéseket.

Kapcsolódók

Kimaradt?