Kétnyelvű egységes ügyintéző iroda nyílt Szatmárnémetiben

Gyorsabb lett a kiszolgálás és egyszerűbb ügyintézés, magyar nyelven is Szatmárnémetiben. A Szamos két partján, a város különböző pontjain lévő közhivatalok közül a lakosság-nyilvántartó hivatal, az anyakönyvi hivatal, a helyi adók és illetékek igazgatósága (gépjárműadózás és pénztár), a közterület-fenntartó vállalat, valamint a polgármesteri hivatal lakossági kapcsolattartó irodája egy helyre költözött.

Megnyitotta kapuit Szatmárnémeti új központjában, a Someşul üzletközpont negyedik emeletén az egységes ügyintéző iroda, amely 600 négyzetméteren, modern, tágas környezetben fogadja az ügyes-bajos dolgaikat rendezni akaró lakosokat — s nem mellékesen, már az áruház földszintjén kétnyelvű útbaigazítások fogadják a belépőket, a kétnyelvűség pedig folytatódik a felhívásokon, közleményeken, információkon át egészen a köztisztviselőkig.

„Nem csak 'szajkózzuk' az anyanyelvhasználatának jogát, de ahol csak lehet, meg is valósítjuk azt” – summázta Kereskényi Gábor polgármester, hozzátéve: azzal, hogy egy helyre költöztették az Egységes Ügyintéző Irodát, nagy mértékben megkönnyítették az állampolgáraink dolgát, hiszen az ügyintézések esetében nem kell rohangálniuk egyik épületből a másikba, hanem egy helyen, gyorsabban elrendezhetik az ügyeiket.

„Mindig is hangsúlyoztam, számunkra az emberek, a város lakosai az elsők, és továbbra is az a célom, hogy a polgármesteri hivatal egyéb alárendelt intézményeiben is gyorsítsunk az ügyintézésen, csökkentsük a bürokráciát. Nyugodtan kijelenthetem, mióta egy építkezési engedély kibocsájtása, vagy egy szükséges engedély beszerzése nem vesz igénybe hónapokat vagy éveket, a befektetők is szívesebben jönnek Szatmárnémetibe” – mondta a városvezető.

Az egész épületrészt úgy tervezték meg és alakították ki, hogy az ott dolgozók és az ügyfelek számára egyaránt kényelmes legyen, a gördülékenységet pedig a sorszámrendszer biztosítja. Az ügyfél már a bejáratnál megkapja a sorszámot, annak megfelelően, hogy pontosan melyik iroda szolgáltatásait szeretné igénybe venni (aki pedig még nem találkozott ezzel a rendszerrel, annak a helyi rendőrség egyik, szintén kétnyelvű munkatársa segít), soron következtére pedig hangosbemondó, egy kifüggesztett képernyő és az ügyintéző ablakok feletti kijelző is figyelmezteti.

Az egységes ügyintéző létrehozásának ötlete már egy ideje megfogalmazódott, ugyanis Szatmárnémeti és Szatmár megye lakosságának jó része külföldön dolgozik, s a karácsonyi-húsvéti ünnepkört leszámítva rendszeresen augusztusban jönnek haza (azokban a hetekben, túlzás nélkül, majdnemhogy megduplázódik a lakosság száma), olyankor rendezik el hivatalos ügyes-bajos dolgaikat s hatalmas sorokkal, többórás várakozással fűszerezett rémálommá válik minden ügyintézés.

„Augusztusban mondhatni embertelen körülmények között dolgoznak a hivatalnokok és XXI. századhoz méltatlan körülmények között tudják csak elintézni dolgaikat a hazalátogatók, ráadásul a város több pontjára kell hogy menjenek egy-egy okmányért, dokumentumért. Már kerestük a megoldást, amikor kapóra jött az üzletközpont ajánlata, s a megállapodás értelében tíz évig haszonbérleti szerződésben, teljesen ingyenesen használhatja a polgármesteri hivatal ezt az emeletet. Szerettük volna jogosítvány és forgalmi-kibocsátó irodákat is ide költöztetni, de sajnos ezt az elképzelésünket a prefektus érthetetlen okokból megvétózta és -gátolta” – magyarázta Kereskényi.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy mielőbb hatályba lép az új közigazgatási törvénykönyv, melynek értelmében ezek a hivatalok átkerülnek a megyei tanács hatáskörébe. „Már beszéltünk is róla Pataki Csaba tanácselnökkel, hogy ezek a szolgáltatások is itt, az egységes ügyintéző irodában kapnak majd helyet” – jelentette ki.

Mint mondta, az ügyintéző iroda létrehozása számukra, a városvezetés és a polgármesteri hivatal számára is nagy kihívás és vizsga volt, hiszen nem volt egyszerű összehangolni a funkcionalitást a biztonsági intézkedésekkel (különösen a lakosság-nyilvántartó és az anyakönyvi hivatal számára előírt, különösen szigorú biztonsági követelményekkel).

Kapcsolódók

Kimaradt?