Több mint két tucat új villamost vásárol Arad

Az 57 millió eurós beruházás keretében 28 új szerelvényt vásárolnak, a meglévő húszat pedig felújítják.

Az aradi villamospark nagyszabású modernizálását jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Gheorghe Falcă polgármester. Közlése szerint a város 28 új villamost készül vásárolni, a meglévők közül pedig húszat felújíttatnak. A két év alatt lebonyolítandó és összesen 57 millió euróba kerülő beruházás költségeinek egy részét a helyi büdzséből fedezik, a többit az európai strukturális alapokból hívják le a Regionális Operatív Program keretében.

Az elöljáró elmondása szerint tíz nagykapacitású, csuklós szerelvényt, valamint 18 közepes kapacitásút készülnek vásárolni, ezek ára darabonként 2,2 millió, illetve 1,7 millió euró. A jelenleg is használt villamosok közül a GT-8 típusúak teljes felújítására egyenként 223 ezer, a GT-6 típusúkra 308 ezer eurót költenek.

Még csak az előterjesztés fázisában vannak, a közbeszerzést később írják ki. Ha a terv megvalósul, Arad lesz az a város az országban, amelynek tömegközlekedési vállalata a legtöbb új és felújított villamossal rendelkezik – hangsúlyozta a polgármester.

Az önkormányzat legutóbb 2014-ben vásárolt új villamosokat – éspedig hatot – az aradi Astra vagongyár által készített Imperio típusúak közül.

Kapcsolódók

Kimaradt?