Magyar osztályokat vonnak össze Brassó megyében?

„A tanügyminiszter ne vonja össze a Brassó megyei magyar tagozatokat pénzhiányra hivatkozva” – idézte Ambrus Izabella képviselőt az RMDSZ szerdai hírlevele.

A képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy pénzhiányra hivatkozva a tanügyi rendszerben ilyen szintű változások történjenek, amelyek arra kényszerítik a tanintézményeket, hogy akár 5 osztályt is összevonjanak.

„Megengedhetetlen ez az állapot, már csak azért is, mert a kisebbségi nyelven zajló oktatást törvény szabályozza és kimondja, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy hozzáférjen az oktatási rendszerhez és anyanyelvén tanuljon” – jelentette ki.

Rámutatott: „Azonban a Brassó megyei realitás teljesen ellentmond a törvény betűjének, hiszen amennyiben a már szimultán osztályokként működő tagozatokat összevonják, sok gyerek kényszerül majd arra, hogy más településre járjon iskolába. Mindezt olyan körülmények között, hogy kisbusz sem létezik.”

„Így ezen gyerekek jogai csorbulnak, és nem részesülhetnek az állam által nyújtott ingyenes és anyanyelven zajló oktatásban” – fogalmazott a képviselő. Hozzátette, amennyiben a 0-tól 4-ig terjedő osztályokat teljesen összevonják, a pedagógus sem tud majd méltóképpen foglalkozni a gyerekekkel.

Az RMDSZ törvényhozója arra kérte a szaktárcát, hogy mielőbb oldja fel ezt a problémát.

(Címlapfotó forrása: brasso.rmdsz.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?