Az ország nagy részében viharos az idő, a katasztrófavédelem készenlétben áll

Több mint 3 300 tűzoltó és 2 200 felszerelés áll készenlétben, hogy a lakosság és a helyi hatóságok segítségére siessen azokban a térségekben, ahol szerdától veszélyes meteorológiai jelenségekre vonatkozó figyelmeztetés van érvényben. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) szerdán tájékoztatta az Agerprest, hogy a 14 órától érvénybe lépő és csütörtök reggelig tartó meteorológiai figyelmeztetés hatására az intézmény a gyors beavatkozás érdekében utasította alegységeit, hogy legyenek készenlétben.

A viharra, zivatarra, jégesőre és erős szélre vonatkozó elsőfokú figyelmeztetés a Bánságra, a Körösök vidékére, Erdélyre, Olténiára, Máramarosra és Munténia nyugati régióira, valamint a hegyvidékekre érvényes. 

Az említett térségekben a katasztrófavédelmi felügyelőségek biztosították a személyzeti tartalékok mozgósíthatóságát, előkészítették az árvizek esetén szükséges technikai felszereléseket és állandó megfigyelés alatt tartják a folyóvizeket.

Ezt tegyük vihar esetén

A lakosságot kérik, hogy vihar esetén keressenek menedéket a házakban, kapcsolják ki az elektromos berendezéseket, az autókat pedig ne parkolják fák vagy villanyoszlopok közvetlen közelébe.

Ugyanakkor a hatóságok kérik a lakosságot, hogy takarítsák ki és tegyék szabaddá a vízelvezető árkokat és sáncokat.

A katasztrófavédelmi intézkedésekről bővebben lehet tájékozódni a DSU ingyenes alkalmazása révén, amely letölthető a Google Play Store és App Store-on, de a katasztrófavédelem honlapjáról is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?