Így működnek a háziorvosi rendelők az új biztosítási keretszerződések alapján

A megyei egészségügyi biztosítási pénztárak mostanra megkötötték a 2018/2019-es időszakra érvényes szerződéseket valamennyi egészségügyi szolgáltatóval. Az új keretszerződések számos újdonságot tartalmaznak, az ágazatok közül ezúttal a háziorvosokra vonatkozó új szabályokat vizsgáltuk meg.

Azért esett a választásunk éppen rájuk, mert 2017 végén a családorvosok elégedetlenek voltak az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által akkor még meghosszabbításra javasolt előző szerződésben foglaltakkal. 

Mivel a kormány tavaly december 31-én még nem fogadta el az idei országos költségvetést, nem volt lehetőség az új keretszerződések megkötésére, így az tavaszra tolódott. A megyei egészségbiztosítási pénztárak az egyes szolgáltatókkal (többek között kórházak, háziorvosi rendelők, gyógyszertárak, klinikák, fogorvosi rendelők) csak hosszas tárgyalások után írhatták alá az új szerződéseket, eközben az előző évi érvényességi ideje meg volt hosszabbítva.

Az új keretszerződésben figyelembe vették a háziorvosok tavalyi követelményeit, több vitatott területen is új, pontosabb szabályokat fektettek le. Többek között a kezdő háziorvosoknak kedvezőbb feltételeknek kell megfelelniük, illetve többlet hatáskörökkel is felruházták őket, megkönnyítve ezzel a beteg dolgát, akiknek egyes egészségügyi dokumentumok megszerzésének érdekében mostantól nem kell több rendelő ajtaja előtt várakoznia.

Egyes területeken nagyobb a döntési szerepük

A szerződés újdonságai közé tartozik, hogy mostantól a háziorvosok feladata lesz a munkanélküliek esetében a munkába való visszatéréskor alkalmassági igazolást kiállítani, ugyanakkor mostantól a fogyatékkal élő gyermekek esetében is a családorvos határozza meg a fogyaték súlyosságát.

Egységesen szabályozták továbbá, hogy hány szabadnapot vehetnek ki egy évben a háziorvosok, illetve, hogy szabadságolásuk idején kik láthatják el a betegeiket. Az orvosok évente 30 nap szabadságra jogosultak, és kötelességük helyettesítő orvost megnevezi arra az időre, amíg távol vannak a rendelőjüktől. Ha a szabadságra távozó orvos nem tud helyettesítő kollégát megbízni, akkor kötelessége értesíteni erről az egészségbiztosítási pénztárat, hogy az meghatározhassa, melyik másik családorvoshoz fordulhatnak a betegek.

A helyettesítő szakorvos sürgősségi orvos-sebészeti, krónikussá fajuló akut, félig akut vagy akuttá váló beteg, illetve a krónikus betegségekben szenvedők esetében köteles a „vendég” pácienseket ellátni vagy szakorvoshoz továbbirányítani. A szabadságon lévő orvosnak a rendelője ajtajára kell kifüggesztenie, hogy ki helyettesíti őt.  

A háziorvosok munkaidejére vonatkozó követelmények nem változtak az előző keretszerződésben foglaltakhoz viszonyítva: hetente 35 órát kötelesek dolgozni legkevesebb öt munkanapon. A mellettük dolgozó asszisztensek munkaideje eltérhet a háziorvosétól, teljes munkaidős állásként és részmunkaidőben is dolgozhatnak a családorvosi rendelőben.

Kedveznek a pályakezdőnek

Azon háziorvosoknak, akik kezdők és még nem volt lehetőségük kialakítani a saját praxisukat, lehetőségük van más, akár több családorvos rendelőjében is alkalmazottként dolgozni, azzal a feltétellel, hogy mindegyik kabinet, amelyben szolgálatot teljesítenek, ugyanazzal a biztosítási pénztárral áll szerződéses viszonyban.

Az egyes településekre újonnan érkező orvosnak az új keretszerződésben háromról hat hónapra növelték a türelmi időt, amíg aláírhatják a szerződésüket a megyei biztosítási pénztárakkal. Továbbá az eddigi hat helyett legtöbb tizenkét hónapon át kapnak támogatást az egészségbiztosítási pénztártól, amíg kialakul a saját praxisuk. Falusi környezetben egy háziorvosnak legkevesebb 350 betege kell legyen, hogy szerződést köthessen az egészségbiztosítási pénztárral.

Nagyobb összeget kapnak betegenként

A háziorvos jövedelme több részletből tevődik össze, a legfontosabb tényező természetesen a biztosított betegek után járó összeg, ugyanakkor pontozási rendszert is hozzárendelnek a tevékenységükhöz, amely a szakmai fokozatuk szerint változik.

Példának okáért a családorvos minden daganatos betegségben szenvedő páciense után 15 pontot kap arra a hónapra, amelyben diagnosztizálták a beteget. Ha tuberkulózisban szenvedő betegek szerepelnek a páciensei között, akkor a kezelésük időtartamára 40 pontot kap az orvos havonta, de csak abban az esetben, ha a beteg részt vesz a kezelésének és gyógyításának minden fázisában. Egy pont egyébként legkevesebb 2,8 lejt ér, míg az előző kétéves keretszerződésben csak 2,2 lej járt az orvosnak.

A háziorvosok egyébként alapjárton naponta 5,8 lejt kapnak minden biztosított páciensük után. Ez az összeg magasabb a 2016/2017-es évre kötött keretszerződésekben foglaltaknál, akkor ugyanis 4,8 lej járt nekik betegenként.  

Ezek az összegek nemcsak a háziorvos fizetését jelentik, hanem ebből fedezik az orvosi rendelő működtetését és fenntartását, ez tartalmazza a rendelőben alkalmazott kisegítő személyzet bérét, valamint a gyógyszerekre és orvosi fogyóeszközökre költhető összeget is.

Hargita megyében a háziorvosi rendszer fenntartására 25 568 000 millió lejt szánnak idén. Ezt az összeget a megye 145 családorvosa között osztják el. 

Kapcsolódók

Kimaradt?