Vonattal Európában: az utazást az EU, minden más költséget Winkler és a MIÉRT fedezné

„Legyél a DiscoverEU erdélyi magyar nagykövete” – szól a Winkler Gyula EP-képviselő és a MIÉRT közös versenyének felhívása a DiscoverEU sikeres erdélyi pályázóinak.

Mint írtuk, idéntől az EU ingyen vonatjegyet ajándékoz a 18 éves fiataloknak, Romániában 576 utazási igazolványt osztanak szét. Az élmény teljesebbé tételéhez az erdélyi magyar fiatalok elnyerhetik szállás-, étkezési és egyéb költségeiket Winkler Gyula EP-képviselő és a MIÉRT közös pályázatán – derül ki az RMDSZ keddi hírleveléből.

Jelentkezni majd július 7., 12 óra és július 17., 12 óra között lehet. Eredményhirdetés július 20-án várható. További részletek a MIÉRT és Winkler Gyula honlapján és Facebook-oldalán érhetők el. 

A versenyen azok az erdélyi magyar fiatalok/csoportok vehetnek részt, akik:

  • sikeresen megpályáztak egy DiscoverEU utazási igazolványt, és megkapták a visszaigazoló értesítést;
  • a MIÉRT egyik tagszervezetének aktív tagjai;
  • részt vettek legalább egy ifjúsági rendezvényen az elmúlt évben.

A nyerteseknek a DiscoverEU utazási igazolványának értékével egyenértékű támogatást biztosítanak.

Részvételre buzdítanak

„A mi munkánknak akkor van értelme, ha azt a fiatalok javára tudjuk kamatoztatni. A DiscoverEU nagyon izgalmas lehetőség az erdélyi magyar 18 évesek számára is, hiszen fontos pillanatban, felnőtt életük kezdetén, a pályaválasztás és a továbbtanulás elején fedezhetik fel, ismerhetik meg az Európai Unió más országait, különböző kultúráit. Egy ilyen utazás során életre szóló tapasztalatot és élményt lehet szerezni, amely a mi fiataljainkat is megerősítheti a saját célkitűzéseiben. Nagyon örülök, hogy az Európai Néppárt kezdeményezését az Európai Parlament elfogadta, és a programot az Európai Bizottság már idéntől bevezette” –  fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, aki arra biztatja a fiatalokat, hogy minél többen vegyen részt a DiscoverEU programban. 

„Az elmúlt években azon dolgoztunk, hogy közelebb hozzuk az Európai Uniót a fiatalokhoz: minden évben gyakornokokat küldünk ki Winkler Gyula kabinetjébe, látogatócsoportokat szervezünk, hogy minél többen beleláthassanak az EU működésébe. Emellett több tagszervezetünk sikeresen pályázik minden évben az Erasmus+ pályázati kiírásainál" – fogalmazott Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke.

Mint elmondta, arra biztatnak minden fiatalt, hogy vegyen részt a programban, használja ki a lehetőséget, hogy kevés pénzből beutazhatja Európa több országát. „Ahhoz, hogy több motivációt kapjanak, Winkler Gyula jóvoltából a nyerteseknek megduplázzuk ezt az összeget, hogy besegítsünk az étkezés és szállás költségeibe is” – tette hozzá.

Az Európai Unió idén először hirdeti meg DiscoverEU programját, összesen 15 000 fiatalnak biztosít utazási igazolványt. Jelentkezni 2018. június 12-étől június 26-a, közép-európai idő szerint déli 12 óráig lehet. A résztvevőknek a legtöbb 30 napos utazás során legalább egy másik országba el kell látogatniuk, és legfeljebb négy uniós tagországba utazhatnak. A programban résztvevők (átlagosan) 255 euró értékű utazási igazolványra jogosultak, az utazási igazolvány másodosztályra szól. Az utazást 2018. július 9. és 2018. szeptember 30. között kell megkezdeni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?