Nyerjen a Maszollal ingyenes belépőt a Várkert Fesztiválra!

A Maszollal ingyen belépőt nyerhet a pénteken kezdődő gyalui Várkert Fesztiválra, ha az alábbi cikk Facebook-posztja alatt commentben megírja: melyik a kedvenc zenekara a fesztivál fellépői közül? Pénteken három darab kétszemélyes meghívót sorsolunk ki a válaszadók közül. A nyertesek kihirdetése után a belépők a fesztivál helyszínén átvehetők.

Pénteken este a Budapest Bár koncertjével megnyitja kapuit a gyalui Várkert Fesztivál. A június 15-17. között zajló családbarát rendezvénysorozat több mint 60 programmal és koncerttel várja az érdeklődőket. A fesztivál honlapján már elérhető a részletes programkínálat is, mely a korábbi évekhez képest még több ínyencséggel kecsegtet – emlékeztetnek a szervezők.

Idén megduplázódott a Várkert Fesztiválon koncertezők száma, a zenei kínálat pedig számos generációt megszólít a legkisebbektől a rock, a blues, a jazz, a komolyzene, a népzene és a régizene kedvelőiig. Az immár három napos rendezvényen fellép a Budapest Bár, Földes László HOBO legújabb zenés estjével, a Bob Dylan-dalokat feldolgozó Lassú vonat című koncerttel, a 100 Folk Celsius, a Kaláka, a Bohemian Betyars, a Noémo, a Bordó Sárkány, a Musica Historica, az Edina Quartett, a Tokos Zenekar és a Szeder, a rendezvény zárókoncertje pedig egy igazi zenei csemege lesz, amikor a nagynevű nemzetközi zenészekből álló Braindogs zenekar lép színpadra – Tom Waits dalokból összeállított válogatással.

Gyereksereg és sportolás a kastélyparkban

Aki járt már a Várkert Fesztiválok valamelyikén, jól tudja, hogy a rendezvény sajátossága a számtalan gyerekprogram és a történelmi kastélyparkban önfeledten játszó legkisebbek jelenléte. A szervezők idén is kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a fesztiválozó gyerekek is megtalálhassák a számukra legérdekesebb foglalkozásokat, s ennek szellemében működtetik majd a Méhes György-gyermeksátort.

A kézműves műhelyeken, társasjátékokon túl lesz bábszínház, ügyességi verseny, bűvészbemutató, szütyővarrás, bogozás, csutorakészítés, de lehetőség nyílik lovaglásra, lovaskocsizásra, tiroli pályán való csúszkálásra, a honfoglalás- és Mátyás-kori tábor és életmód megismerésére, valamint korabeli mesterségek kipróbálására is. Rátermettségét és állóképességét bárki próbára teheti a különböző sporttevékenységek során is: a rendezvény ideje alatt kicsik és nagyok focizhatnak, tollasozhatnak, de lesz röplabda és teqball is.

Egyéni- és családos terepfutóverseny

Június 17-én – az 1568-as tordai országgyűlésen, Európában elsőként – meghirdetett vallásszabadságra emlékezve, futóversenyre is sor kerül. A János Zsigmond unitárius fejedelem kedvenc lakóhelyeként is számon tartott gyalui vár parkjában Freedom Cross néven szervezik meg a versenyt egy 1568 méteres, valamint egy 4.7 kilométeres (3 x 1568 méter) szakaszon. A versenyzőknek rendelkezniük kell a Várkert Fesztiválra szóló érvényes belépővel, valamint előzetesen – online – legkésőbb június 15-ig jelentkezniük kell ezen a linken.

A fesztivál ideje alatt, pénteken és szombaton, a helyszínen is lehetőség nyílik a nevezésre. A jelentkezők június 17-én 9 és 10.30 között vehetik át a rajtszámaikat, majd 11 órakor kezdetét veszi a verseny, melynek végén minden résztvevő érmet és a részvételt igazoló oklevelet kap. A futóversenyen résztvevők nemek szerinti elosztásban, a következő kategóriák szerint tehetik próbára állóképességüket és gyorsaságukat: 1. kategória – 6 évesek, 2. kategória – 7-8 évesek, 3. kategória – 9-10 évesek, 4. kategória – 11-12 évesek, 5. kategória – 13-14 évesek, 6. kategória – 15-17 évesek, 7. kategória – 18-34 évesek, 8. kategória – 35-54 évesek, 9. kategória – 55 év fölöttiek. A 10. kategóriában családok nevezését várjuk, akik a fesztivál ideje alatt, a helyszínen nevezhetnek, vasárnap 10.30-ig. A célba érkező versenyzőket a szervezők frissítővel és harapnivalóval várják, a versenyt követően pedig zuhanyzási lehetőség is biztosított a közeli Eldorado Kempingben.

Irodalom és székely humorest

Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának jóvoltából változatos irodalmi beszélgetésekre is sor kerül. A Lórántffy -sátorban szombaton 11 órától bemutatják László Noémi Bodzabél, valamint Szőcs Margit Az összecsukható nagymama című kötetét, 12 órától pedig Zágoni Balázs A gömb című ifjúsági regényét ismerhetik meg a jelenlévők. 17 órától Muszka Sándor Szégyen című kötetével ismerkedhetnek meg a fesztiválozók, vasárnap 15 órától pedig Muszka székely irodalmi humorestjére kerül sor.

Tematikus előadások nap közben

Idén először tematikus előadásokra is sor kerül a Várkert Fesztiválon. Így szombaton 16 órától, a Lorántffy-sátorban Botházi Máriával Koós Imola beszélget A nő, a férfi és a többiek címmel, vasárnap pedig a fesztiválon jelen lévő, és a középkori mesterségeket és hagyományokat bemutató Emese Park vezetőjével, Magyar Attilával, Gergely Balázs beszélget a kísérleti régészetről és a történelmi életmód-rekonstrukcióról – 13 órától. 18 órától Varga Csaba hegymászó, a Kancsedzöngán elhelyezett, Erős Zsoltnak és Kiss Péternek emléket állító, tábla kihelyezéséről és az ezt követő csúcstámadással kapcsolatos élményeiről számol be a jelenlévőknek.

Tábortűz, éjszakai mozi és aferpartyk

A Várkert Fesztiválon az esti koncertek után sem áll meg az élet: bárki megbeszélheti barátaival a nap történéseit a tábortűz fényénél, vagy részt vehet a Római teraszon péntek és szombat este megszervezésre kerülő afterpartykon. A fesztivál első napján minden idők legnagyobb magyar és nemzetközi slágerei csendülnek fel DJ Mini jóvoltából, szombaton pedig DJ Matheusz szolgáltatja a magyar alternatív rockzenét és a retro disco-hangulatot. Aki pedig a koncertek után már túl fáradtnak érzi magát a bulizáshoz, az ellátogathat az éjszakai mozizásra, hiszen péntek és szombat este – a Bánffy ligetben – levetítik Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba Brazilok, valamint Till Attila Tiszta szívvel című filmjeit.

Kézműves sörök és gasztronómiai különlegességek

A szervezők nem csak a programkínálat kialakításakor tartották szem előtt a Várkert Fesztivál hagyományőrző jellegét, így magyaros egytálételek, bográcsos, lángos, kürtöskalács, valamint az erdélyi- és a magyar konyha jellegzetes szabadtéri ételei közül válogathatnak az érdeklődők. Lacikonyhák, frissensültek és ökörsütés is várja a fesztiválozókat, a rendezvény egyik különlegessége pedig, hogy magyar kézműves söröket és magyar borokat lehet majd vásárolni a rendezvényen.

Belépők, buszjáratok és kempingezési lehetőség

A rendezvényre három napos bérletek és egy napra szóló belépők is válthatók. Előbbiek 50 lejbe, míg utóbbiak 30 lejbe kerülnek, s megvásárolhatók a www.varkertfesztival.ro és a www.bilete.ro oldalakon, valamint a kolozsvári Bulgakov Kávéházban, a Rhédey Caféban és a helyszínen. (A fesztivál 14 éven aluli gyermekek számára ingyenesen látogatható.) A korábbiakhoz képest idén is külön buszjáratok segítik a közlekedést Kolozsvár és a fesztiválhelyszín között, melyek pontos menetrendje IDE kattintva, valamint a fesztivál Facebook-oldalán is megtalálható. Szintén újdonságnak számít, hogy a gyalui Eldorado Kempingben kedvezményesen igényelhető sátrazási lehetőség. A fesztiválra szóló karszalag felmutatásával a sátrazás egy éjszakára és egy fő részére így 45 lejbe kerül, parkoló igénylése esetén pedig 50 lejbe.

A programok változatossá tételében a 3. Várkert Fesztivál szervezői több partnerszervezettel is együttműködnek, melyek: az Áldás Népesség Egyesület, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az Életfa Családsegítő Egyesület, a Filmtett Egyesület, a Góbék Teqball Team, a Hagyományok Háza, a Györkös Mányi Albert Emlékház, a JelesNapTár, a Kalotaszegi Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület, a Magyar Unitárius Egyház és az Orca Egyesület.  

Kapcsolódók

Kimaradt?