A lakosság több mint egynegyede öt és fél dollárnál kevesebb pénzből él naponta

Az Európai Unió országai közül Romániában él a legnagyobb számú szegény ember, a lakosság több mint egynegyede 5,5 dollárnál (körülbelül 22 lej) kevesebb pénzből él naponta – nyilatkozta szerdán bukaresti sajtóértekezletén Donato De Rosa, a Világbank vezető közgazdásza.

„Óriási különbségek vannak a falu és a város között. Noha a bolgár szomszédoknál az egy főre jutó GDP alacsonyabb, az Európai Unió országai közül Romániában él a legnagyobb számú szegény ember, a lakosság több mint egynegyede 5,5 dollárnál kevesebb pénzből él naponta” – mondta a szakember. Ez azt jelenti, hogy a lakosság több mint egynegyede kevesebb mint körülbelül 660 lejből gazdálkodik havonta.

Az elemzés, amelyre a közgazdász alapozza kijelentéseit, itt olvasható.

Véleménye szerint a vidéken élők életszínvonala évtizedekkel lemarad a városiakétól. Aki falun születik, annak nincs esélye magas szintű egészségügyi ellátást kapni és jó iskolába járni. Az infrastruktúra elmaradott, a piacot az alacsony hatékonyságú állami vállalatok uralják – részletezte De Rosa.

A tanulmány arra is kitér, hogy mely megyékben a legmagasabb a szegénységi arány. Ez a százalék elég magas a déli, keleti és székelyföldi megyékben, míg Kolozs, Brassó, Hunyad és Argeș megyében, valamint Bukarestben alacsony. 

Többet kellene fektetni az oktatásba

Tatiana Proskuryakova, Magyarország és Románia országmenedzsere úgy vélte: a jelenleginél sokkal többet kellene beruházni az oktatásba. „Az oktatást nem a neki megfelelő helyen kezelik. Ha egy szegény vidék szegény családjában születtél, véged van. Ha beruháznék Romániába, biztosan az oktatásba fektetnék” – mondta a szakértő.

Tatiana Proskuryakova arról is beszélt, hogy semmi értelme hozzányúlni a második nyugdíjpillérhez. „Miért reformálnál meg egy rendszert, ami jól működik? Van egy sereg egyéb dolog, amin javítani kellene, semmi értelme sincs hozzányúlni ahhoz, ami működik” – jelentette ki.

(Címlapfotó forrása: national.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?