Hozzányúlna a női nyugdíj korhatárához az alkotmánybíróság

A nőknek meg kell adni a jogot, hogy a férfiak számára megszabott nyugdíjkorhatárig dolgozhassanak, ellenkező esetben nemi alapon történő megkülönböztetés áll fenn - döntött kedden az alkotmánybíróság (CCR).

A testület kedden arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy plénuma alkotmányellenességet állapított meg a 2003/53-as törvény (munka törvénykönyve) 56-ös cikkelyének első bekezdésében.

Az említett jogszabállyal kapcsolatban a testület megállapította, hogy csak abban az esetben alkotmányos, ha a "standard kor" kifejezés nem zárja el a nőktől azt a lehetőséget, hogy kérhessék egyéni munkaszerződésük meghosszabbítását a férfiak standard nyugdíjkorhatárát jelentő 65 éves korukig.

Ha ezen kor előtt előírásszerűen megszűnik a nők egyéni munkaszerződése, az nemi alapon történő diszkriminációt és a nők munkához való jogának korlátozását jelenti. A 63. életévüket betöltött nőknek tehát választási lehetőségük kell hogy legyen aközött, hogy kérik nyugdíjazásukat, illetve aközött, hogy 65 éves korukig folytatják az egyéni munkaszerződésben megszabott tevékenységüket.

A döntés jogerős és kötelező erejű. Az alkotmánybíróság közölni fogja döntését a parlamenttel, a kormánnyal és a normakontrollt kérő testülettel, azaz a bukaresti törvényszék munkakonfliktusokkal foglalkozó részlegével is.

Kimaradt?