Komoly támogatást kapnak az egyetemeken a vidéki végzős tanulók

Összesen kétezer helyet különítenek el a következő tanévtől az egyetemeken a vidéki végzős tanulók számára - közölte hétfőn Suceaván Valentin Popa oktatási miniszter.

Az oktatástudományi világszervezet 19. kongresszusának hivatalos megnyitóján a tárcavezető rámutatott, a kormány - idén első ízben - kétezer helyet különített el olyan jelentkezők számára, akik vidéki iskolában folytatták líceumi tanulmányaikat.

"A kétezer elkülönített hely nem garancia arra, hogy be is fogják fejezni egyetemi tanulmányaikat, de legalább hozzáférésük lesz olyan szakterületeken nyújtott képzésekhez, amelyekről talán nem is mertek álmodni, mint például az orvostan vagy a számítástechnika" - mondta Popa.

A miniszter rámutatott, tavaly hozzávetőlegesen háromezer, vidéki iskolába járt tanuló fejezte be líceumi tanulmányait, és 85-90%-uk a továbbtanulást választotta.

A vidéken élők körében alacsonyabb a korai fejlesztésben részt vevők aránya, és a városon élőkhöz képest háromszor többen hagyják ott idő előtt az iskolát. "Az országos és nemzetközi szintfelmérőkön is gyengébben szerepelnek, ugyanakkor kisebb arányban vesznek részt a líceumi és egyetemi oktatásban" - hangoztatta Valentin Popa.

Az oktatási miniszter beszámolt egy tervéről is, amelyet állítása szerint már a következő tanévtől gyakorlatba ültethetnek. Ennek lényege, hogy a városi iskolákban tanító, jól képzett és jól teljesítő pedagógusok vidéki iskolákban is vállalhatnak majd órákat, jelentős anyagi ellenszolgáltatás fejében. A projektet európai uniós támogatásból finanszíroznák - tette hozzá Popa. 

Kapcsolódók

Kimaradt?