Ismét felütötte a fejét a sertéspestis Szatmár megyében

Afrikai sertéspestis vírust mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok során egy vaddisznótetemből, amelyet a Szatmár megyei Kissár melletti erdőben találtak, a magyar határtól hat, az ukrán határtól tíz kilométerre – közölte az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) csütörtökön. 

Az illetékes hatóság tájékoztatása szerint egy 12-14 hónapos, nőstény állatról van szó, amelynek tetemét a szatmárnémeti állategészségügyi laboratóriumba szállították, ahol megerősítést nyert, hogy a vaddisznó afrikai sertéspestis következtében pusztult el. 

A szakértők szerint a koca valószínűleg a szomszédos országok valamelyikének vaddisznó-állományával lehetett érintkezésben, és onnan kaphatta el a vírust, Magyarországon és Ukrajnában ugyanis már korábban kimutattak afrikai sertéspestises eseteket. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság értesítette az ügyről az Európai Unió és az Állategészségügyi Világszervezet illetékeseit is. 

Az afrikai sertéspestis ez év elején már felütötte a fejét a Szatmár megyei Mikolán, 7 kilométernyire a magyar és az ukrán határtól. Az afrikai sertéspestis egyaránt veszélyezteti a vad és a házi disznókat, kimenetele minden esetben az állat pusztulásával végződik, nincs ellene védőoltás. A betegség emberre nem terjed át. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?